FOTO/ După aproape doi ani, centrul provizoriu pentru refugiați de la Palanca și-a încheiat activitatea

FOTO/ După aproape doi ani, centrul provizoriu pentru refugiați de la Palanca și-a încheiat activitatea
Sursa foto: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență 

După aproape doi ani în care a găzduit și a oferit ajutor pentru peste 9.000 de refugiați ucraineni care au fugit din calea războiului, centrul provizoriu de la Palanca și-a sistat activitatea. Decizia a fost luată după expirarea stării de urgență în R. Moldova.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în prezent este retrasă infrastructura, baza operațională, corturile, echipamentele tehnice, precum și cele electrice.

Centrul provizoriu a fost amenajat și a început să activeze chiar în prima zi de război în Ucraina, în data de 24 februarie 2022. Pe parcursul funcționării sale, prin centru au trecut 9.258 de refugiați ucraineni, fiind cazate 6.229 de persoane.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Aici, oamenii au beneficiat de cazare, mâncare, asistență medicală și au fost asistați în procesul de acomodare în R. Moldova.

Potrivit celor mai recente date furnizate de Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați (UNHCR), de la începutul războiului și până pe 24 decembrie 2023, circa 997.092 de ucraineni au intrat pe teritoriul R. Moldova. Pe 3 decembrie 2023, pe teritoriul țării noastre se aflau 112.811 cetățeni ucraineni.

De la începutul perioadei Situației Excepționale în R. Moldova și până pe 21 decembrie 2023, 1.283 de cetățeni din Ucraina s-au angajat în câmpul muncii din țara noastră (893 de femei și 390 de bărbați). Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) precizează că cei mai mulți cetățeni ucraineni sunt angajați în munincipiul Chișinău (981), UTA Găgăuzia (51) și Bălți (61).

Începând cu 24 februarie 2022, 2.164 de cetățeni ai Ucrainei au solicitat dobândirea cetățeniei R. Moldova, anunța pe 2 ianuarie curent Inspectoratul General pentru Migrație. 2.031 dintre aceștia au dobândit cetățenia, iar 510 de ucraineni au fost recunoscuți ca cetățeni ai R. Moldova.

Captură de ecran. Sursa: data.unhcr.org