FOTO/ Bojdeuca lui Creangă a fost renovată din nou. Internauții, revoltați: „Bătaie de joc de patrimoniul cultural”

FOTO/ Bojdeuca lui Creangă a fost renovată din nou. Internauții, revoltați: „Bătaie de joc de patrimoniul cultural”
Sursa foto: Facebook/ Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.

Bojdeuca îndrăgitului povestitor din Humulești, amplasată pe Dealul Țicăului, a trecut printr-o nouă renovare. Deși președintele Consiliului Județean Iași a anunțat că muzeul literar își va redeschide ușile în luna decembrie, mai mulți internauți s-au arătat revoltați de noul aspect al edificiului. Pe seama lucrărilor s-a autosesizat și Ministerul Culturii de la București.

De menționat că, ansamblul muzeal a fost reabilitat printr-un parteneriat implementat împreună cu Primăria Fălești și Consiliul Raional Fălești din R. Moldova.

„Redeschidem în luna decembrie Bojdeuca lui Ion Creangă. Mă bucur să vă anunț că lucrările au fost finalizate, iar în foarte scurt timp vom putea să pătrundem iarăși în universul literar pe care marele scriitor Ion Creangă l-a creat chiar în această căsuță”, a scris președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.

Oficialul de la Iași a precizat că au fost efectuate lucrări de „restaurare și securizare” a bojdeucii, lucrări de reabilitare și modernizare a clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului și circulațiilor pietonale, precum și reamenajarea spațiului verde și refacerea sistemului de iluminat.

Deși Alexe a scris că se bucură că „a reușit să conserve farmecul unic al bojdeucii”, internauții și instituțiile de resort din România nu i-au împărtășit entuziasmul.

„De Bojdeuca din Țicău mă leagă amintirile mele din copilărie... în grădina din spate ne jucam noi, copiii din mahala, de-a indienii sau de-a ascunselea. ... Îmi amintesc una din renovările pe care le-a suferit bojdeuca pe la începutul anilor '80. A fost schimbată atunci șindrila de pe acoperiș și reamenajată grădină din spate. Ceea ce văd acum e cumplit. E bătaie de joc de patrimoniul cultural. Oare totul se rezumă la bani și la câștig în viața aceasta? De ce sunt lăsați inculții și repetenții să se ocupe de astfel de lucruri? Cine se face vinovat? Cine va plăti?!”, se întreabă internauta Alina Stratulat, care menționează că a copilărit în zona respectivă.

Pe seama acestui caz s-a autosesizat și Ministerul Culturii de la București. Ministra Culturii de peste Prut, Raluca Turcan, a solicitat Corpului de control verificarea legalității avizului pentru intervenția realizată asupra monumentului istoric „Bojdeuca scriitorului Ion Creangă”.

„Comisia Națională a Monumentelor Istorice și Institutul Național pentru Patrimoniu vor fi solicitate să se pronunțe asupra calității intervenției, prin analizarea proiectului și prin deplasare la fața locului”, se precizează în nota emisă de Ministerul român.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Ion Creangă a trăit în căsuța din Dealul Țicăului, pe care o închiria, din 1872 până la sfârșitul vieții sale - în 1889.  Situată în cartierul Ţicău, din Iaşi, Bojdeuca lui Ion Creangă este prima casă memorială din România și a devenit muzeu pe 15 aprilie 1918.

Casa a trecut prin primele intervenții majore în perioada 1931-1936, când au dispărut furcile de stejar care sprijineau imobilul pe latura de est, a fost realizat un zid de piatră și a fost construită o clădire în incintă pentru îngrijitorul muzeului.

Ca urmare a cutremurului din anul 1940, când a suferit degradări considerabile, a fost necesară o intervenție, efectuată în 1942, cu sprijinul Mănăstirii Neamț.

O altă reprofilare a Bojdeucii a avut loc în 1966, aceasta urmărind evocarea modului de viață și atmosfera în care crea scriitorul. La doi ani distanță, în primăvara anului 1968, înainte de aniversarea semicentenarului casei lui Ion Creangă, au avut loc noi lucrări de reparații.

În urma cutremurului din 1977, casa a rămas în picioare, dar a suferit degradări, ieșind din circuit pentru câțiva ani.

Ultimele intervenții majore au fost efectuate în 1984, iar în 1985, muzeul a fost redeschis publicului. În acest context a fost construit în incintă Ansamblul muzeal „Ion Creangă”, care s-a inaugurat la 11 iunie 1989.

Mai jos, puteți vedea „evoluția” lucrărilor efectuate asupra Bojdeucii pe parcursul ultimilor 57 de ani.