FOTO/ Actrița și producătoarea americană Kristin Davis, vizită în R. Moldova: „Profund impresionată”

FOTO/ Actrița și producătoarea americană Kristin Davis, vizită în R. Moldova: „Profund impresionată”
Sursa foto: UNHCR-Moldova

Actrița și producătoarea americană Kristin Davis, ambasadoare a Bunăvoinței a UNHCR Moldova, Agenția ONU pentru Refugiați, în timpul vizitei în țara noastră a mers  la mai multe structuri de sprijin locale.

În timpul vizitei sale, Kristin Davis a fost la mai multe structuri de sprijin locale, disponibile pentru grupurile vulnerabile, inclusiv pentru refugiați. ea s-a întâlnit cu femeile refugiate angajate la un centru comunitar, care oferă asistență femeilor și copiilor aflați în situații vulnerabile, inclusiv refugiaților și minorilor neînsoțiți.

Am fost profund impresionată de puterea remarcabilă de care au dat dovadă refugiații ucraineni din R. Moldova. Nimeni nu plănuiește să devină refugiat și, în ciuda experienței sfâșietoare de a-și părăsi casele, și chiar pe cei dragi uneori, mulți își refac viața în R. Moldova. Această transformare nu ar fi fost posibilă fără bunătatea poporului moldovean, care a acceptat refugiații ucraineni, arătându-le compasiunea și sprijinul pe care îl merită”, a declarat Kristin Davis.

Kristin Landen Davis, în vârstă de 58 de ani, este o actriță și producătoare americană.

Sursa foto: UNHCR-Moldova
Sursa foto: UNHCR-Moldova

În anul școlar 2023-2024, în grădinițele, gimnaziile și liceele din R. Moldova au fost înmatriculați 2.078 de copii refugiați din Ucraina. Jumătate dintre ei, adică 1.084, sunt în Chișinău. Cei mai mulți elevi ucraineni învață în clasele primare (728), iar cei mai puțini – în liceu (59).

Cei mai mulți copii refugiați sunt în municipiul Chișinău: peste 800 de elevi, în 43 de școli. Majoritatea studiază în limba rusă și doar nouă copii – în limba română, fiind originari din regiunile Cernăuți și Odesa.

Anul trecut, 1.155 de copii refugiați din Ucraina frecventau școlile din R. Moldova, dar 728 dintre ei aveau statut de audient. Asta însemna că ei asistau la ore, dar își continuau studiile online în școlile ucrainene unde erau înscriși.