Fostul șef al Direcției Generale Sănătate de la Primăria Chișinău, în vizorul autorităților române

Fostul șef al Direcției Generale Sănătate de la Primăria Chișinău, în vizorul autorităților române
Sursa foto: alocapitala.md

Direcția Națională Anticorupție (DNA) din România anunță marți, 26 septembrie, că a efectuat percheziții la o casă din Predeal, județul Brașov, deținută de doi cetățeni moldoveni care sunt funcționari publici din Chișinău.

Perchezițiile au fost confirmate într-un comunicat al DNA, în care însă nu au fost făcute publice numele celor doi cetățeni. Potrivit presei de peste Prut este vorba de proprietatea lui Boris Gîlcă și Felicia Rotaru (soț și soție).

Conform comunicatului DNA, proprietarii imobilului din Predeal „sunt vizați într-o cauză ce vizează săvârșirea unor infracțiuni de „abuz de putere și delapidarea mijloacelor din fonduri externe” comise în legătură cu gestionarea fondurilor obținute din surse externe, destinate refugiaților din Ucraina”.

DNA a menționat că perchezițiile au fost efectuate „ca urmare a unei cereri de asistență judiciară internațională în materie penală, formulată de autoritățile din R. Moldova, și anume de Procuratura Anticorupție”.

Boris Gîlcă a fost șeful Direcției Sănătate a Primăriei Chișinău și este considerat un apropiat al primarului actual, Ion Ceban. El a demisionat din funcție, la data de 5 mai curent, după ce, cu o zi înainte, a fost reținut de angajații Centrului Național Anticorpuție (CNA).

Ancheta CNA vizează modul de gestionare a Centrului de Plasament Temporar pentru Refugiați „Patria-Lukoil” din Chișinău, care a fost creat pentru sprijinirea refugiaților ucraineni.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală a CNA, s-a stabilit că personalul desemnat pentru activitatea CTPR, aflându-se la locul de serviciu, sistematic ar fi sustras produse alimentare și nealimentare (inclusiv electrocasnice mari și mici, obiecte de mobilier, lenjerie de pat etc.) în proporții considerabile care au fost cumpărate din fondurile externe pentru refugiați.

Banii și proviziile destinate refugiaților ar fi fost tăinuite și depozitate parțial la imobilul din Predeal, în loc să ajungă la cetățenii ucraineni.

Potrivit site-ului de știri G4Media, DNA verifică dacă există încălcări ale legii prin gestionarea necorespunzătoare a centrului și fraudarea ajutorului umanitar destinat ucrainenilor refugiați în Chișinău. Cazul ar putea avea implicații penale dacă se dovedesc acuzațiile.

Ziar.md a solicitat o reacție de la Boris Gîlcă, care este presupus a fi vizat în perchezițiile efectuate de DNA România la proprietatea sa din județul Brașov. Până la momentul publicării acestei știri, Boris Gîlcă nu a venit cu un răspuns la solicitarea redacției.