Fostul deputat Vladimir Andronachi rămâne în arest la domiciliu, cu brățară de monitorizare

Fostul deputat Vladimir Andronachi rămâne în arest la domiciliu, cu brățară de monitorizare
Sursa foto: ZdG.md

Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, cercetat penal pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în dosarul fraudei bancare, rămâne în arest la domiciliu pentru încă 30 de zile, potrivit Jurnal.md.  Astfel, Andronachi nu are dreptul să părăsească domiciliul și este obligat să poarte brățara de monitorizare.

Ședința a avut loc „cu ușile închise”.

În cadrul ședinței de judecată, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, au respins cererea apărătorilor lui Vladimir Andronachi care au cerut anexarea uneui document privind constatarea încălcării drepturilor și libertăților fundamentale ale inculpatului în timpul urmăririi penale.

La fel, judecătorul Gheorghe Balan a respins ca neîntemeiat demersul procurorului de caz privind transmiterea dosarului spre conexare la o altă cauză penală.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

La 10 martie 2023, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală disjunsă din cauza denumită generic „Frauda Bancară” în privința lui Vladimir Andronachi, acuzat de săvârșirea infracțiunilor de escrocherie și spălarea banilor în proporții deosebit de mari, prin „participație complexă în calitate de organizator, instigator și autor în interesul unei organizații criminale precum și a unui complice, acuzat de săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor prin complicitate, în proporții deosebit de mari, în interesele grupului criminal parte a organizației criminale”.

Conform investigațiilor, în rezultatul faptelor imputate învinuiților, statul Republica Moldova a fost prejudiciat cu suma de peste 26 milioane de lei, respectiv, au fost spălați banii sustrași în sumă de peste 1 milion de dolari şi aproximativ 800.000 de euro în contul altor companii afiliate organizației criminale conduse de Vladimir Plahotniuc, precum și companiilor din cadrul grupului criminal organizat condus de către Vladimir Andronachi, astfel creând condițiile necesare pentru stratificarea și integrarea a banilor sustrași în circuitul legal național și al altor țări.

Valoarea prejudiciului cauzat a fost acoperită prin sechestrele aplicate de Procuratura Anticorupție în comun cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a Centrului Național Anticorupție – anunță Procuratura.

De menționat este faptul că de către organul de urmărire penală nu a fost stabilit locul aflării complicelui, iar cauza penală (materializată în 77 volume precum și cu informații electronice) a fost expediată spre examinare Judecătoriei mun. Chișinău, sediul Buiucani, uzând de noile prevederi operate în Codul de procedură penală prin care a obținut autorizarea judecătorului de instrucție de finalizare a urmăririi penale în lipsa persoanei care se sustrage de la organul de urmărire penală.

Vladimir Andronachi a fost reținut în data de 2 noiembrie 2022 pe sensul de intrare în țară prin punctul de trecere a frontierei „Criva- Mamalîga”.

Pentru infracțiunile comise legea prevede pedeapsa maximă cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani pentru escrocherie, și cu închisoare de la 5 la 10 ani pentru spălarea banilor în proporții deosebit de mari.

La sfârșitul lunii mai, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a solicitat Parlamentului să modifice Codul de procedură penală, astfel încât procurorii să obțină dreptul de a contesta deciziile emise de instanță. Solicitarea a fost făcută după ce magistratul din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, Gheorghe Balan, care examinează cauza penală, a decis examinarea dosarului cu ușile închise.