Fosta șefă a PA acuză conducerea țării că s-a implicat în procesul de vetting. Reacția Președinției

Președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean i-ar fi cerut fostei șefe a Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, o listă cu procurorii „integri”, care ar trebui să treacă procedura de vetting. Informația apare într-o scrisoare semnată de Veronica Dragalin pe 5 aprilie, făcută publică de experta anticorupție, Cristina Ciubotaru, scrie Teleradio-Moldova. Președinția a respins acuzațiile, calificându-le drept „false și nefondate”.
Scrisoarea, prezentată la ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 8 aprilie de Cristina Cibotaru, este adresată judecătoarei Mariana Ursachi, care a făcut parte din completul care, pe 1 august 2023, a anulat 21 de decizii ale comisiei pre-vetting, în privința judecătorilor și procurorilor care nu au promovat evaluarea.
În scrisoare, Veronica Dragalin i-a scris Marianei Ursachi că judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) ar fi fost amenințați cu dosare penale dacă vor anula hotărârile comisiei pre-vetting. În acest sens, Dragalin o avertizează pe Uraschi să se aștepte la „consecințe negative profesionale”.
În același context, fosta șefă a PA a scris că, pe parcursul anului 2024, ar fi fost „abordată” de președinta Maia Sandu și de premierul Dorin Recean, care i-ar fi solicitat lista procurorilor care ar trebui, în opinia ei, să promoveze vettingul.
„Nu am transmis așa listă niciodată, pentru că consider incorectă implicarea politicului în procedura vetting și pentru că consider că așa o listă ar putea fi folosită cu scop diametral opus - să fie atacați procurorii pe care eu îi consider integri și corecți (și care nu se vor supune presiunilor politice în viitor), ceea ce s-a și întâmplat”, se arată în scrisoarea publicată de avocata Cristina Ciubotaru.
Mai mult, Dragalin afirmă că, în timpul unei întrevederi cu președinta Maia Sandu, care ar fi avut loc la începutul acestui an la Președinție, șefa statului i-ar fi transmis că prezența sa la conducerea PA ar reprezenta „un pericol pentru securitatea statului”, în condițiile în care instituția nu ar fi prevenit „rezultatele negative” ale alegerilor din toamna anului trecut.
În replică, Președinția a declarat că Dragalin „face acuzații false cu privire la discuțiile pe care le-a avut cu șefa statului” și și-a exprimat regretul că fosta șefă a PA nu a fost de acord cu procedura de vetting, menită să elimine din sistem persoanele corupte.
„Șefa statului a vorbit în repetate rânduri despre necesitatea ca Procuratura Anticorupție, precum și întregul sistem de justiție, să se curețe de corupție și să devină un sistem puternic, independent, în care oamenii să aibă încredere. Procedura de vetting/pre-vetting este un instrument prin care o comisie de evaluatori externi analizează dosarele și propune eliminarea din sistem a persoanelor corupte. Ne pare rău că doamna procuror nu este de acord cu această curățare, desfășurată în paralel cu promovarea procurorilor și judecătorilor onești și cu construirea unui sistem de justiție integru”, se arată în reacția Președinției.
Între timp, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă, susține că dacă premierul sau președinta ar fi solicitat lista procurorilor care trebuie să promoveze vetting-ul, acest lucru ar reprezenta o situație extrem de gravă. Chirtoacă a subliniat și faptul că aceste acuzații nu au fost făcute publice la momentul respectiv și nu au dus la măsuri concrete, ceea ce ridică suspiciuni privind o posibilă neglijență sau inacțiune din partea Veronicăi Dragalin, transmite Teleradio-Moldova.