Forța Fermierilor cere demisia lui Vladimir Bolea. Ministrul este acuzat de PR politic, șantaj și manipulare
Asociația Forța Fermierilor cere demisia ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Solicitarea vine la o zi distanță după ce oficialul a făcut o declarație politică prin care i-a îndemnat pe fermieri să iasă „masiv la referendum” dacă vor să obțină subvenții la hectar.
„În situația de criză ce continuă de trei ani, ministrul Agriculturii trebuie să fie promotorul măsurilor urgente și cardinale de redresare a sectorului. Din păcate, dânsul este preocupat mai mult de PR politic si agitație electorală în timpul de serviciu public. Declarația lui despre legătura introducerii plăților directe cu participarea agricultorilor la referendum din 20 octombrie este una aberantă și falsă, care din contra subminează aspirațiile europene. Este un șantaj cras, care nu are nicio legătură cu realitățile”, se menționează în declarația Asociației.
În aceiași ordine de idei, fermierii l-au acuzat pe Vladimir Bolea de manipulare „care poate provoca efectul invers în rândurile fermierilor în raport cu vectorul european”.
„În acest context, solicităm demisia ministrului Agriculturii și lansarea imediată a consultărilor cu asociațiile agricole referitor la candidatura următorului ministru”, au conchis reprezentanții Forței Fermierilor.
Declarația care i-a nemulțumit pe agricultori a fost făcută miercuri, 31 iulie, în cadrul unei ședințe online cu șefii direcțiilor agricole raionale cu tema „Rezultatele secerișului 2024 și starea culturilor târzii, precum și evaluarea pagubelor urmare a calamităților naturale”.
„Subvențiile la hectar sunt în țările membre ale Uniunii Europene. ... Ca noi să plătim subvențiile la hectar, în R. Moldova, reieșind din suprafețele terenurilor agricole – ar trebui să ne ridicăm la o sumă de vreo 350 – 360 de milioane de euro. Asta este imposibil. Atunci, apelul dumneavoastră către toți agricultorii: pe data de 20 octombrie, asta este declarație politică și vă rog să o rețineți, pe 20 octombrie ieșim masiv la referendum, votăm și apropiem intrarea R. Moldova în Uniunea Europeană. Și atunci vom vorbi de subvenții la hectar”, a menționat Bolea.
Președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Brînză, a declarat pentru Teleradio-Moldova că, din momentul când R. Moldova a primit statut de candidat în UE, fondurile europene pentru agricultură depind de profesionalismul echipei de negocieri, și nu de rezultatele referendumului.
„Ministrul a spus că agricultorii vor primi subvenții la hectar după ce vor vota corect pe 20 octombrie. El a cerut să votăm pro referendum. Noi avem un grup pe rețelele de socializare unde sunt peste 1.500 de agricultori. Fermierii au făcut un sondaj, iar 60-70% din ei au solicitat demisia oficialului”, a precizat Brînză.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a declarat pentru TV8 că „numirea unui membru al cabinetului de miniștri, precum și demisia acestuia, sunt decizii care intră în competența exclusivă a prim-ministrului”.