Firme din regiunea transnistreană activează pe piața jocurilor de noroc din România. Ciolacu: Vor fi interzise
În România, nicio companie nu va mai putea activa în domeniul jocurilor de noroc dacă nu are sediul fiscal în această țară. La ședința din această săptămână a Executivului român, adică joi, 5 octombrie, va intra o ordonanță de urgență în acest sens. Anunțul a fost făcut de premierul român Marcel Ciolacu, care a dat exemplul companiilor cu sediul „prin regiunea transnistreană”. El a acuzat că în timpul pandemiei „mafia jocurilor de noroc a fost la masa Guvernului”: „Păcănelele erau deschise pe tot teritoriul României, în timp ce bisericile și spitalele erau închise”.
„Voi merge înainte și în privința reglementărilor jocurilor de noroc. Nu am nicio problemă cu amenințările din industria păcănelelor și joi vom da o ordonanță de urgență prin care toți operatorii să fie obligați să aibă sediul fiscal în România”, a declarat Ciolacu.
El a spus că și legea aflată în Parlament și care prevede scoaterea sălilor de jocuri de noroc în afara localităților va intra într-un regim de adoptare rapidă.
„Sunt convins că autoritățile statului vor face lumină cu privire la modul în care acești intermediari vor să preseze anumiți politicieni pentru a lua decizii în favoarea acestei industrii, cum s-a întâmplat în trecut. Așa cum au făcut și în pandemie, atunci când mafia jocurilor de noroc a fost la masa Guvernului. Păcănelele erau deschise pe tot teritoriul României, în timp ce bisericile și spitalele erau închise”, a spus premierul român, citat de Hotnews.
Declarațiile inițiale pe această temă au fost făcute de Ciolacu la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, unde a mers la deschiderea anului universitar, el spunând atunci că interdicția va fi aplicată pentru companiile care nu au sediul social în România: „În şedinţa de joi voi veni cu reforma în jocurile de noroc. Nicio companie, dacă nu are sediul social în România, nu va mai putea avea această activitate pe teritoriul României”.
Marcel Ciolacu a precizat că, astfel, companiile care erau prin regiunea transnistreană „nu vor mai putea activa în acest domeniu, pe teritoriul României”.
„Este una din multele modificări”, a completat acesta.
Ciolacu susține că este șantajat de şefii companiilor de jocuri de noroc din cauza proiectului care mută păcănelele la periferia orașelor
Premierul Marcel Ciolacu a acuzat anterior că există „o formă de şantaj” la adresa lui, cât şi a altor responsabili ai statului român, după ce a propus proiectul de lege care scoate păcănelele în afara localităților.
„În calitatea mea de prim-ministru, solicit statului român să vadă dacă vorbim de o încălcare a legii şi de un şantaj sau vorbim doar de un fenomen întâmplător”, a adăugat liderul PSD.
Ce conține proiectul de lege care ar scoate sălile de jocuri de noroc în afara localităților
Proiectul de lege care scoate în afara localităților sălile de jocuri de noroc a fost adoptat la începutul lunii septembrie de senatori. Conform inițiativei legislative, licenţa pentru jocurile de noroc se acordă în funcţie de numărul de locuitori ai localităţii, dovedit prin adeverinţă eliberată de autoritatea administraţiei publice locale, astfel încât să existe cel mult un punct de lucru la 20.000 de locuitori.
Proiectul de lege vizează modificarea OUG 77/2009, fiind inițiat de un grup de parlamentari de la PSD și prevede că spațiul dedicat jocurilor de noroc este situat la cel mult 50 de metri de limita teritorială a orașului/municipiului ori a comunei, inclusiv a municipiului București. Sunt vizate toate agențiile de pariuri, cazinourile sau aparatele de tip păcănele sau slot machines, fiind exceptate agențiile Loto pentru comercializarea propriilor produse.
Proiectul urmează să meargă la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.