Finanțarea ilegală a partidelor politice: Oamenii legii au efectuat peste 70 de percheziții în țară

Finanțarea ilegală a partidelor politice: Oamenii legii au efectuat peste 70 de percheziții în țară
Sursa foto: Centrul Național Anticorupție (CNA)

Pe parcursul zilei de 4 octombrie, în toată țara au avut loc peste 70 de percheziții, fiind documentate probe privind recepționarea și acceptarea sumelor bănești, destinate finanțării ilegale a partidelor politice, pentru a favoriza anumite formațiuni. Reprezentanții structurilor de forță au anunțat acest lucru joi, 5 septembrie, în cadrul unui briefing organizat de Inspectoratul General al Poliției (IGP).

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că sunt vizate mai „multe partide politice”, inclusiv partidul ȘOR, declarat neconstituțional pe 19 iunie curent.

Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, instituțiile de resort din R. Moldova au primit informații despre o nouă metodă ilegală de finanțare și de transmitere a surselor financiare către exponenții unor grupări politice.

„La începutul lunii septembrie, trei cetățeni au avut intenția de a introduce peste 1.975 de carduri bancare, care aveau destinația de a fi utilizate în scopul transferării sumelor bănești pentru asigurarea anumitor acțiuni de finanțare. [...] S-a demonstrat că partida care a fost reținută, cât și alte cartele care deja erau în uz, erau predestinate pentru a fi repartizate persoanelor cheie din rândul unui partid politic, angajat pentru scrutinul electoral și care primea finanțare din exterior”, a precizat Cernăuțeanu.

Oamenii legii precizează că toți figuranții documentați au fost asigurați cu carduri bancare, telefoane mobile și tablete, pe care era instalată aplicația care servea ca modalitate de operare a transferurilor bănești și de deservire ulterioară.

Responsabil de instalarea și gestionarea mecanismul aplicației telefonice a fost un cetățean din Chișinău, care participau la toate ședințele restrânse cu membrii partidului vizat.

În cadrul perchezițiilor au fost ridicate carduri, telefoane, tablete, precum și o serie de înscrisuri, care demonstrau implicarea unora dintre aceste persoane în diferite proteste sau acțiuni spontane, în dreptul fiecăruia fiind indicate sumele predestinate.

Totodată, au fost ridicați bani și liste cu persoane care aveau rolul de candidați în următorul scrutin electoral, unde era indicat care sunt sumele bănești oferite fiecăruia dintre aceștia pentru procurarea anumitor piese vestimentare.