„Fiecare persoană să fie echipată cu vestă de salvare”. Recomandările IGSU pentru amatorii de pescuit la copcă

„Fiecare persoană să fie echipată cu vestă de salvare”. Recomandările IGSU pentru amatorii de pescuit la copcă
Sursa foto: Алексей Филатов / iStock

Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în următoarele zile, vremea se va încălzi brusc, mercurul din termometre urcând până la +13°C. În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), atenționează repetat cetățenii despre riscul prăbușirii sub gheața subțire a bazinelor acvatice.

„În ultima perioadă a fost înregistrat un număr mare de pescari, care se află pe bazinele acvatice din țară. În perioada oscilării temperaturii aerului, amatorii de pescuit la copcă își pun viața în pericol, alegând să pescuiască și să se afle pe lacurile și iazurile înghețate, atunci când grosimea podului de gheață nu depășește 8 - 10 cm”, precizează IGSU.

Pentru evitarea cazurilor de prăbușire, specialiștii recomandă pescarilor să nu facă multe găuri, întrucât gheața devine instabilă în astfel de condiții, și, concomitent, să evite aglomerația de persoane pe gheață sau pe podurile de gheață deteriorate.

„Dacă persoanele aleg să pescuiască la copcă, specialiștii recomandă ca fiecare persoană să fie echipată cu vestă de salvare, să aibă o frânghie cu lungimea de 15-20 metri și o greutate de 400 -500 grame la celălalt capăt”, explică responsabilii din cadrul Inspectoratului.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

În cazul prăbușirii sub gheață, salvatorii îndeamnă oamenii să-și păstreze calmul, să încerce să iasă din apă culcați pe gheață, cu mâinile larg desfăcute și să le pună pe marginea acesteia, iar prin metoda rostogolirii - să iasă la mal.

Totodată, pentru evitarea cazurilor tragice, maturii sunt rugați să-și monitorizeze strict copiii.

„Părinții și persoanele care au în grijă copii sunt îndemnați să le interzică aflarea în preajma bazinelor acvatice sau pe gheața subțire a lacurilor din țară. Maturii trebuie să le explice și să le amintească copiilor că mersul, jocul sau patinajul pe stratul de gheață a bazinelor acvatice prezintă pericol pentru viață”, conchid cei de la IGSU.

Amintim că, un băiat în vârstă de 14 ani a murit în seara zilei de 26 ianuarie, după ce s-a prăbușit sub gheața iazului din Parcul „La Izvor”, din sectorul Buiucani al capitalei. Corpul neînsuflețit a fost găsit abia a doua zi, la o distanță de aproximativ 20 de metri de la mal. Cazul este investigat de organele de drept.

Vremea se încălzește brusc în weekend. Mercurul în termometre va urca până la +13°C
Meteorologii anunță vreme instabilă în primul weekend din luna februarie. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), sâmbătă, 3 februarie, se așteaptă cer parțial înnorat, iar pe 4 februarie maxime de +13 grade Celsius. „Se așteaptă condiții meteo diverse, cer parțial înnorat și precipit…