Festivalul etniilor la Chișinău. Descoperim tradițiile comunităților etnice din R. Moldova
Porturi populare, dansuri și bucătării tradiționale, dar și multe alte noutăți interculturale din țara noastră pot fi văzute pe 17 septembrie, în Chișinău, la cea de-a XXII-a ediție a Festivalului etniilor, cu genericul „Unitate prin diversitate”. Evenimentul începe la ora 10:00 în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.
Organizatorii evenimentului, Agenția Relații Interetnice și Primăria Chișinău, anunță că la ediția din acest an au fost pregătite 7 zone tematice, unde locuitorii și oaspeții Capitalei sunt așteptați cu o varietate de activități și oportunități.
În dimineața zilei de duminică, 17 septembrie, participanții festivalului vor depune flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, după care delegațiile și oaspeții evenimentului vor vizita curțile improvizate ale organizațiilor etnoculturale. Programul festivalului va continua cu expoziții de carte, lucrări de artă decorativă-aplicativă, arte plastice, artizanat, costume naționale, dar și programe artistice desfășurate pe aleile din parc. (...) Festivalul etniilor va culmina cu Hora Prieteniei, care va avea loc pe platoul în preajma havuzului central din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, anunță Primăria Chișinău.
Șapte zone tematice
În Zona curților etnice - 20 de etnii vor prezenta specificul şi valorile etnice, iar toate în ansamblu vor împărtăşi diversitatea patrimoniului cultural european.
Zona Lectorium - pe parcursul festivalului vor avea loc o serie de prezentări, unde veți putea cunoaște cultura altor popoare, precum și aspectele conviețuirii pașnice în societatea noastră.
De asemenea, festivalul va găzdui o și o scenă pe care vor evolua interpreții și colectivele artistice ale minorităților etnice din țară.
Zona gastronomică - cei mai iscusiți bucătari așteaptă să cucerească publicul cu combinații culinare apetisante, spun organizatorii. Varietatea bucătăriei va fi pe placul oricărui gurmand, căci de la festival nu vor lipsi delicii precum: kaurma și ghezleme, khorovats, draniki, baklava, pierniki și altele.
În zona târgului-expozițional vor participa 12 meșteri populari din țară, care vor prezenta specificul etnic al obiectelor de artizanat, împărtășind identități culturale.
Copiii vor avea și ei o zonă special dedicată lor, orășelul copiilor „În Grădina copilăriei” unde se vor distra împreună cu animatorii. Programul zonei include: concursuri, posibilități de a etala talentele muzicale, coregrafice și cele de pictori.
Organizatorii au pregătit și Zona Foto, acolo unde vizitatorii vor putea face mai multe fotografii pozitive și frumoase de la Festival.