UPDATE/ Parlamentul a exclus de pe ordinea de zi proiectul privind camerele agricole

UPDATE/ Parlamentul a exclus de pe ordinea de zi proiectul privind camerele agricole
Sursa foto: dicorland.ro

UPDATE 11:15/ Parlamentul a amânat examinarea proiectului.

Asociația „Forța Fermierilor” solicită Parlamentului să excludă de pe ordinea de zi a ședinței de joi, 28 martie, proiectul de lege privind organizarea și funcționarea camerelor agricole și să-l remită înapoi Comisiei pentru agricultură și industrie alimentară. Potrivit fermierilor, acest proiect contravine standardelor internaționale și este unul anticonstituțional.

Forța Fermierilor amintește că votarea unui proiect de lege în primă lectură înseamnă adoptarea conceptului acestuia, însă avizul Direcției Generale Juridice al Parlamentului desființează conceptual proiectul legii privind organizarea și funcționarea camerelor agricole.

„Organizația noastră nu o dată a argumentat inoportunitatea legii respective în redacția propusă de Ministerul Agriculturii. Pentru noi evident că proiectul contravine standardelor internaționale, este anticonstituțional, încalcă dreptul fundamental la liberă asociere, conține multe elemente de imixtiune a autorităților statale în activitatea fermierilor privați și tehnic este greu de implementat”, notează Asociația.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Potrivit acesteia, juriștii din Parlament au demonstrat că încercarea deghizării asocierii forțate ale întreprinderilor private sub paravanul persoanelor juridice de drept public este lipsită de orice argument legal.

„Mai mulți experți și chiar și deputați înțeleg foarte bine că documentul respectiv este un moft al unui singur om, ministru al agriculturii, care încearcă să adune forțat pe toți agricultori într-un „colhoz”, denumit camera agricolă. Domnul Bolea este obsedat de ideea a controla orice asociere a fermierilor și reacționează bolnăvicios la orice critică”, mai menționează Asociația.

La începutul lunii martie, Guvernul a votat un proiect care prevede organizarea și funcționarea camerelor agricole. Atunci, fermierii s-au declarat nemulțumiți de proiect și spun că acesta „constrânge vădit drepturile fundamentale ale omului”.

În R. Moldova vor fi create zece camere agricole. Fermierii se declară nemulțumiți de proiect
R. Moldova va înființata zece camere agricole regionale. Un proiect de lege care prevede organizarea și funcționarea acestora a fost aprobat miercuri, 6 martie, de către Guvern. Fermierii, însă, se declară nemulțumiți de proiect și spun că acesta „constrânge vădit drepturile fundamentale ale omului”…