Fermierii moldoveni protestează a cincea zi. Acțiunile se extind în mai multe localități din țară
Fermierii din R. Moldova continuă să protesteze a cincea zi. Asociația Forța Fermierilor anunță că a fost informată despre mai multe acțiuni, care se vor desfășura pe parcursul zilei de luni, 12 februarie, în diferite puncte din țară. Astfel, începând cu ora 10:00, fermierii din raionul Fălești vor ieși la centura orașului Fălești, lăngă magazinul „Supraten”.
Începând cu ora 11:00, fermierii din mai multe raioane din sudul republicii vor protesta la vama Leușeni. Tot atunci, agricultorii din raionul Rezina vor ieși pe traseul Orhei -Rezina, lăngă satul Bușăuca.
„Agricultorii din raionul Telenești rămân la intersecția drumului Chișinău-Bălți și Chișinău-Soroca. Fermierii din raionul Criuleni rămân lângă postul vamal intern la drumul Chișinău-Dubăsari. Nu excludem că sunt și alte locuri de manifestații ale producătorilor agricoli, despre care deocamdată nu am fost informați”, precizează Asociația.
Președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari, menționează că organizația este nedumerită de ce Guvernul nu inițiază dialogul cu agricultorii-protestatari, în contextul în care acțiunile durează deja de cinci zile și „se extind geografic”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
„Recent, Uniunea Europeană a dispus alocarea a zece milioane de euro pentru sectorul agricol al R. Moldova. Este jumătate din suma minimală, demult solicitată de Asociația Forța Fermierilor pentru salvarea fermierilor micro, mici și mijlocii. Este absolut evident că, fără sprijinul statului, marea majoritate a agricultorilor nu pot efectua în primăvară lucrările agricole cu respectarea nivelul minimal tehnologic, mai ales în condițiile când livrarea motorinei române întârzie nepermis de mult”, susține Slusari.
Potrivit lui Slusari, situația din sectorul agrar al R. Moldova nu a fost niciodată atât de dificilă. În acest context, Forța Fermierilor solicită autorităților centrale să demareze imediat un „dialog eficient” cu fermierii care protestează.
Concomitent, organizația cere „identificarea urgentă”, cu suportul partenerilor externi, a unui ajutor financiar în valoare de cel puțin 400 milioane de lei pentru „alocarea promptă” a compensațiilor agricultorilor micro, mici și mijlocii, cel mai mult afectați de crizele din ultimii doi ani, ca plăți directe per hectar de porumb și floarea soarelui, cultivate în 2023.
Amintim că, anterior, fermierii au venit cu un set de revendicări către autoritățile centrale și au amenințat cu proteste, în cazul în care „nu vor vedea măsuri reale pentru îndeplinirea acestora”, în termen de cinci zile.
Anul trecut, zeci de fermieri au protestat cu tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale și au cerut să fie instituit un moratoriu privind calcularea penalităților la creditele luate. Atunci, negocierile cu autoritățile au eșuat, iar agricultorii au plecat cu promisiunea că vor continua să protesteze în raioane.