Fermierii cer declararea situației excepționale în sectorul agricol: Vor să se întâlnească cu Maia Sandu

Fermierii cer declararea situației excepționale în sectorul agricol: Vor să se întâlnească cu Maia Sandu
Sursa foto: esp.md

Fermierii din sudul țării amenință că vor ieși la proteste dacă, în următoarele zece zile, autoritățile nu vor declara situație excepțională în agricultură și nu va fi aplicat moratoriu asupra penalităților bancare. Aceștia cer o întrevedere cu președinta Maia Sandu și președintele Parlamentului, Igor Grosu. Potrivit autorităților, solicitările agricultorilor afectați de secetă se află în proces de examinare, scrie Moldova 1.

Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău, susține că peste o mie de agricultori riscă să falimenteze din cauza secetei și a datoriilor bancare.

„Agricultorii vor ieși la proteste dacă timp de 10 zile nu vor dialoga cu președinta țării, Maia Sandu, și președintele Parlamentului, Igor Grosu. (...) Situația e foarte critică la noi în țară nu doar din cauza secetei, dar și din cauza inacțiunilor Guvernului sau acțiunilor întârziate din anii precedenți. Peste o mie de agricultori ar putea falimenta în acest an din cauza datoriilor la bănci, majoritatea celor care riscă să falimenteze sunt din zona de sud a țării”, a precizat Alexandru Bădărău pentru Radio Moldova.

Solicitat de Radio Moldova, președintele Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Alexandru Trubca, a declarat că autoritățile examinează solicitările agricultorilor afectați de secetă. Oficialul a precizat însă că fermierii ar trebui să-și schimbe abordarea și să nu mai planteze porumb în sudul țării, unde seceta este mai pronunțată.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Parlamentul va interveni la nivel legislativ pentru a facilita accesul agricultorilor la resursele financiare ale statului, pentru a diminua costurile fertilizanților, pentru a facilita accesul mai ușor la apă. (...) Statul îi ajută, dar nu poate să acopere sută la sută toate pierderile oamenilor de afaceri”, a declarat Alexandru Trubca.

Secretarul de stat al Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, a declarat că autoritățile nu vor institui stare de urgență în agricultură pentru raioanele din sudul țării, dar vor identifica resurse financiare de la partenerii externi pentru a putea ajuta fermierii, mai scrie sursa citată.

Potrivit Asociației „Forța Fermierilor”, agricultorii din raioanele Cahul, Cantemir și Vulcănești au pierderi de aproximativ 135 de milioane de lei pentru culturile agricole de prima grupă. Totodată, în cele 3 raioane din sudul țării peste 19 mii de hectare au fost afectate de secetă.

Fermierii cer stare de urgență în agricultură și măsuri împotriva secetei
Asociația „Forța Fermierilor” cere instituțiilor statului să declare stare de urgență în agricultură la nivel național. Solicitarea vine în condițiile în care arșița, temperaturile record și fenomenele climaterice extreme înregistrate în ultimele săptămâni au creat pagube în domeniul agriculturii pe…
Parlamentul a constituit o comisie specială, pentru a soluționa criza din domeniul agricol
La Parlament a fost constituită o comisie specială, care va identifica măsurile necesare pentru depășirea crizei din domeniul agricol. Inițiativa, care aparține deputaților din Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Radu Mudreac și Corneliu Furculiță, a fost votată de 76 de deputaț…
Forța Fermierilor cere demisia lui Vladimir Bolea. Ministrul este acuzat de PR politic, șantaj și manipulare
Asociația Forța Fermierilor cere demisia ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Solicitarea vine la o zi distanță după ce oficialul a făcut o declarație politică prin care i-a îndemnat pe fermieri să iasă „masiv la referendum” dacă vor să obțină subvenții la hectar. „În…