Fermierii au deblocat drumul de acces spre vama Leușeni. Circulația mijloacelor de transport a fost reluată

Fermierii au deblocat drumul de acces spre vama Leușeni. Circulația mijloacelor de transport a fost reluată
Captură de ecran/Forța Fermierilor

Actualizare, 13 februarie, ora 15:00

Poliția de Frontieră a anunțat că drumul de acces spre PTF Leușeni-Albița a fost deblocat, iar circulația mijloacelor de transport a fost reluată în regim normal.

Știrea inițială:

Fermierii anunță marți, 13 februarie, despre blocarea traseului care duce spre punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița. Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor susțin că recurg la această acțiune din cauza refuzului autorităților de a iniția negocieri cu agricultorii.

„Fermierii protestatari vă informează că din cauza refuzului dialogului din partea Guvernului ei recurg la blocarea vamei Leușeni. Cer scuze pentru disconfortul cauzat oamenilor și agenților economici, dar sunt total disperați. Vin cu solicitarea pentru toți călătorilor să evite trecerea prin vama Leușeni. Rog reprezentanții Serviciului Vamal și Ministerului Afacerilor Interne să redirecționeze traficul și să coordoneze același lucru cu partea română. Agricultorii sunt decapitalizați complet și nu au altă ieșire”, declară președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari.

Poliția de Frontieră anunță că drumul de acces spre punctul Leușeni-Albița a fost blocat de către fermieri, de la ora 12:15, și recomandă călătorilor să aleagă din timp alte puncte de trecere a frontierei, precum: Sculeni, Leova sau Costești.

În timp ce fermierii declară că blochează drumul de acces spre vama Leușeni pentru că Guvernul refuză să inițieze negocieri, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, susține că instituția pe care o conduce nu a primit nicio solicitare din partea agricultorilor care protestează: O să mergem, o să discutăm, o să anunț”, a spus ministrul.

Fermierii au blocat accesul către punctul de trecere a frontierei Leușeni și pe 12 februarie.

Anterior, fermierii au venit cu un set de revendicări către autoritățile centrale și au amenințat cu proteste, în cazul în care „nu vor vedea măsuri reale pentru îndeplinirea acestora”, în termen de cinci zile.

Anul trecut, zeci de fermieri au protestat cu tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale și au cerut să fie instituit un moratoriu privind calcularea penalităților la creditele luate. Atunci, negocierile cu autoritățile au eșuat, iar agricultorii au plecat cu promisiunea că vor continua să protesteze în raioane.

Protestul agricultorilor continuă. Mai mulți fermierii se îndreaptă spre punctul de trecere a frontierei Leușeni
Fermierii din R. Moldova continuă să protesteze și marți, 13 februarie. Asociația „Forța Fermierilor” anunță că agricultorii din Hâncești, Leova, Nisporeni, Ungheni și Căușeni se îndreaptă spre punctul de trecere a frontierei Leușeni, pentru a cere ajutor financiar pentru agricultorii afectați de cr…
Ministrul Agriculturii, despre revendicările fermierilor protestatari: „Nu am primit nicio solicitare”
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat că instituția pe care o conduce nu a primit nicio solicitare din partea agricultorilor, care protestează a șasea zi consecutiv. Oficialul a enumerat măsurile de susținere a fermierilor aprobate de Guvern, începând cu anul 2022 și până recent și a exp…