Fermierii afectați de secetă pot depune cereri pentru a primi ajutor de la stat: Au la dispoziție 20 de zile
Începând de astăzi, 13 septembrie 2024, fermierii afectați de secetă și arșiță la culturile de grâu și porumb pot depune cererile de solicitare a ajutorului financiar la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Ministerul Agriculturii precizează că Hotărârea Guvernului care prevede alocarea mijloacelor financiare și aprobarea modului de repartizare a acestora, a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial.
Guvernul a alocat 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate de seceta și arșița puternice din anul 2024 la culturile de grâu și porumb. Ajutorul financiar se va acorda în cazul în care, conform actelor de constatare, seceta și arșița au afectat cel puțin 60% din recolta culturii de porumb sau 70% din recolta de grâu.
Pentru a beneficia de sprijin financiar, fermierii trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
- Să cultive grâu și/sau porumb;
- Să dețină acte de constatare a pagubelor cauzate de secetă și arșiță pentru cel puțin 50% din terenul deținut, indiferent de tipul culturii sau alte calamități naturale (îngheț, ploi abundente, grindină etc.);
- Să dețină cont bancar în monedă națională;
- Să dispună de Raportul statistic nr. 4-AGR „Totalurile semănatului pentru recoltă”, înregistrat la organul teritorial de statistică până la 3 iunie 2024 (cu excepția fermierilor care dețin terenuri agricole mai mici de 10 ha, care trebuie să prezinte un certificat de confirmare emis de autoritatea publică locală).
Nu sunt eligibile terenurile agricole care:
- Se află în perimetrul sistemelor centralizate de irigație funcționale;
- Au beneficiat de asigurare subvenționată conform Legii nr. 183/2020.
Documentele necesare pentru depunerea dosarului:
- Cererea de solicitare a ajutorului financiar pentru grâu și/sau porumb;
- Declarația pe propria răspundere privind completitudinea cererii și veridicitatea informațiilor;
- Copia certificatului de înregistrare a gospodăriei țărănești sau extrasul din Registrul de stat al persoanei juridice;
- Copia actului de constatare a pagubelor cauzate culturilor agricole în 2024;
- Copia Raportului statistic nr. 4-AGR „Totalurile semănatului pentru recoltă” (pentru fermierii care gestionează mai mult de 10 ha);
- Certificatul de confirmare eliberat de autoritatea publică locală pentru fermierii cu terenuri sub 10 ha.
Cererea de solicitare a ajutorului financiar trebuie depusă în termen de 20 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului. Regulamentul și actele necesare pot fi consultate pe pagina oficială a AIPA, în secțiunea „Intervenții ale Guvernului”, rubrica „Ajutor financiar – 2024”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința din 11 septembrie, alocarea a 100 de milioane de lei pentru compensarea parțială a pierderilor fermierilor a căror recoltă a fost afectată grav de seceta și arșița puternică din acestă vară.
Astfel, compensații vor primi agricultorii cărora seceta și arșița le-au afectat cel puțin 60% din recolta de porumb și cel puțin 70% din recolta de grâu. Valoarea maximă a compensației nu poate depăși suma de 500 de mii de lei per solicitant.
Fermierii au declarat anterior că ajutorul anunțat de Guvern nu va rezolva situația din sector. Aceștia insistă pe instituirea stării de urgență în agricultură, care ar duce la stoparea procesului de calculare a penalităților și a executării silite de către creditori. Totodată, pe 16 și 17 septembrie, fermierii din raionul Cahul vor organiza marțuri cu tehnică agricolă pentru a cere mai mult ajutor de la stat.