Fermierii acuză Poliția de intimidări și anunță un nou protest: „Au fost aplicate sancțiuni în sume exorbitante”
Mai mulți agricultori din diferite raioane ale țării se pregătesc de un nou protest, care va avea loc luni, 18 martie, în municipiul Hîncești. De această dată, acțiunile agricultorilor sunt orientate împotriva „intimidării și abuzurilor din partea Poliției”, anunță Asociația Forța Fermierilor.
Potrivit Asociației, după suspendarea protestelor fermierilor cu revendicări economice, toți participanții au început să primească „amenzi cu sacul”.
„La unii din ei reprezentanții Poliției veneau acasă și îi amenințau că vor fi aduși forțat, dacă nu se vor prezenta. Au fost aplicate sancțiuni în sume exorbitante, cifrate cu câteva sute de mii de lei. Totodată, unii agricultori riscă să rămână fără permis de conducere a tractoarelor. Poliția a scos din naftalina pentru mai mulți fermieri procesele-verbale administrative pentru protestele din noiembrie-decembrie 2023”, precizează Forța Fermierilor.
Fermierii presupun că acțiunile oamenilor legii ar urmări intimidarea producătorilor agricoli, ca aceștia să nu mai iasă la proteste. Conform informațiilor prezentate de Asociație, protestul anunțat va avea loc pe 18 martie, începând cu ora 9:00, lângă Comisariatul de Poliție din municipiul Hîncești.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Anul trecut, zeci de fermieri au protestat cu tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale și au cerut să fie instituit un moratoriu privind calcularea penalităților la creditele luate. Atunci, negocierile cu autoritățile au eșuat, iar agricultorii au plecat cu promisiunea că vor continua să protesteze în raioane.
Ulterior, în februarie curent, fermierii din R. Moldova au protestat mai multe zile la rând, cerând ajutor din partea statului pentru producătorii de cereale afectați de crizele din ultimii ani. Aceștia au blocat mai multe trasee din țară, inclusiv drumul de acces spre punctul de trecere a frontierei Leușeni - Albița, și au cerut discuții cu conducerea țării.
După mai multe zile de proteste, fermierii au reușit să discute cu prim-ministrul și ministrul Agriculturii, care le-au prezentat un mecanism de susținere - Creditul Agricol de Urgență. Potrivit premierului Dorin Recean creditele vor putea fi accesate „la condiții foarte avantajoase”, iar banii vor putea fi folosiți imediat pentru motorină, fertilizanți, piese de schimb și tot ce au nevoie acești agricultori pentru lucrările în câmp din perioada următoare.
Șeful Cabinetului de miniștri a declarat că până pe 15 martie vor fi aprobate modificări la lege pentru a scăpa unii agricultori de executarea silită din partea băncilor.