Farmaciile din țară ar putea fi obligate în acest an să colecteze medicamentele expirate de la populație

Farmaciile din țară ar putea fi obligate în acest an să colecteze medicamentele expirate de la populație
Sursa foto: Ksenia Yakovleva / Unsplash

Pe parcursul anului trecut, în R. Moldova au fost colectate și distruse inofensiv peste 500 de kilograme de medicamente expirate și 300 de mii de ambalaje. Totuși, cantitățile nimicite sunt însă mult mai mici decât și-ar dori autoritățile de profil. Potrivit Radio Moldova, acestea intenționează să modifice un regulament prin care să încurajeze toate farmaciile să colecteze preparatele expirate de la populație.

În anul 2023, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a recepționat 227 de cereri de la 81 de agenți economici pentru nimicirea preparatelor medicamentoase expirate. Directorul instituției, Dragoș Guțu, a declarat pentru Radio Moldova că, în prezent, cantitățile sunt mult mai mici, întrucât nu toți agenții economici sunt disciplinați și bine intenționați să le distrugă inofensiv.

„Vom redacta Legea activității farmaceutice și va fi introdusă o taxă de import, care va fi folosită exclusiv pentru distrugerea ulterioară a medicamentelor expirate. Odată achitată această taxă, mai departe, indiferent cine va aduce la distrugere medicamentele expirate, toate medicamentele vor fi distruse deja gratuit de către agenție din aceste fonduri colectate la import”, a menționat Dragoș Guțu.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În cadrul aceleiași legi, care, speră Agenția, va fi aprobată în acest an, toate farmaciile vor fi obligate să colecteze medicamentele expirate de la populație.

„Una din problemele din cauza cărora n-a fost implementat mai devreme acest lucru era faptul că nu exista o claritate cine va susține financiar această distrugere. Respectiv, unica responsabilitate a farmaciei va fi să colecteze de la populație medicamentele și suplimentele alimentare, indiferent de unde au fost acestea procurate”, a precizat directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Inițiativa două rețele de farmacii din R. Moldova de a colecta separat deșeurile medicamentoase a fost acceptată de societate, spune Dragoș Guțu. Totuți, este necesară extinderea proiectului în toate instituțiile farmaceutice, inclusiv în cele din mediul rural.

Studiile internaționale arată că medicamentele expirate reprezintă o amenințare globală la adresa sănătății umane, dar și a mediului. În unele țări europene, există legi care obligă cetățenii să predea medicamentele expirate farmaciilor sau medicilor de familie.