Factură de zero lei. Parcul din localitatea Seliște, raionul Nisporeni, iluminat cu ajutorul energiei solare

Factură de zero lei. Parcul din localitatea Seliște, raionul Nisporeni, iluminat cu ajutorul energiei solare
Captură de ecran/AEE

Sursele alternative de energie sunt tot mai atractive pentru moldoveni. În parcurile din comuna Seliște, raionul Nisporeni, au fost instalate lămpi LED cu panou solar, care au permis reducerea consumului de energie electrică cu 100%. Proiectul a costat 492.000 de lei. Banii au fost oferiți de Guvern, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și Primăria Seliște. 10% din bugetul proiectului au fost colectate prin efortul comun al locuitorilor din Seliște.

Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) anunță că felinarele au preluat rolul luminilor tradiționale și au permis comunității să-și reducă consumul de energie electrică cu 100%, transformându-se în locuri publice sigure și luminoase pentru cei cca 3000 de localnici.

„În acest an, primăria Seliște a devenit câștigătoarea Competiției „Moldova Eco Energetică 2023”, la categoria „Cel mai bun proiect de eficiență energetică în sectorul iluminat stradal, cu includerea surselor de energie regenerabilă”. Competiția are drept scop susținerea celor mai importante inițiative în producerea, transmiterea, distribuția și consumul eficient de energie, în implementarea, dezvoltarea și promovarea tehnologiilor moderne, precum și a inovațiilor în domeniu”, transmite AEE.

Primarul comunei Seliște, Ion Popescu, susține că în urma unor calcule s-a ajuns la concluzia că instalarea panourilor solare va reduce cheltuielile primăriei în fiecare an.

„Noi am calculat și am constatat că e mai bine să instalăm panourile solare, ca să reducem cheltuielile primăriei în fiecare an. Ele au zero cheltuieli, bateriile se încarcă de la soare și pe timp de noapte, iluminează. Parcul a fost dat în exploatare anul acesta, iar de atunci, toate evenimentele din localitate se fac pe loc, aici”, a declarat Ion Popescu, potrivit AEE.

Cu un buget total de 492.000 de lei, finanțarea proiectului a fost asigurată prin contribuții diversificate: Guvernul R. Moldova a alocat 50% din fonduri, 30% au venit din partea GIZ Moldova, o organizație de dezvoltare externă. Primăria din Seliște a adăugat o contribuție semnificativă de 10%. Alte 10% din buget au fost colectate prin efortul comun al locuitorilor comunei.

Potrivit AEE, autoritățile au decis ca pe viitor să implementeze și mai multe proiecte de energie regenerabilă. Printre acestea sunt instalarea lămpilor alimentate de panourile solare pe o stradă a localității, dar și construcția unui parc fotovoltaic, care să conecteze toate instituțiile primăriei. Acest lucru va permite nu doar economii la energie electrică, dar și va contribui la protejarea mediului și la asigurarea unui viitor mai verde și mai curat, menționează sursa citată.