Expunerea la caniculă afectează confortul termic și sănătate. Care sunt recomandările Ministerului Sănătății

Expunerea la caniculă afectează confortul termic și sănătate. Care sunt recomandările Ministerului Sănătății
Sursa foto: shutterstock

Valul de căldură a cuprins toată țară. Astăzi s-au înregistrat +35°C, iar în perioada 6-8 iulie curent meteorologii anunță cod galben și cod portocaliu de caniculă, când temperatura maximă a aerului va atinge valori de +38°C.

Expunerea la caniculă afectează confortul termic și sănătatea, atenționează Ministerul Sănătății care oferă un set de recomandări pentru a ne putea proteja și a evita să ne expunem unor situații periculoase în această perioadă.

Persoanele sunt rugate să evite expunerea la soare între orele 11:00 – 18:00, să se asigure că poartă pălărie sau basma, haine lejere, din fibre naturale, de culori deschise, preferabil cu mâneci. E important ca pe timp de caniculă să evite activitățile fizice în aer liber care necesită un consum mare de energie, cum ar fi sport, grădinărit și altele.

Temperaturile ridicate combinate cu disconfortul termic ridicat, pot afecta serios sănătatea, în special în cazul vârstnicilor, copiilor și a persoanelor cu boli cronice.

Copiii nu trebuie lăsați în mașină nici pentru câteva minute – un timp scurt de aflare într-o mașină staționată sub soare canicular poate avea efect mortal.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Ministerul Sănătății atenționează că deshidratarea diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De aceea, este esențial să consumați lichide suficiente și anume, minim 2 litri pe zi, porționat, la fiecare jumătate de oră, fără a aștepta senzația de sete. Fructe și legume proaspete are conțin o cantitate mare de apă sunt alegerea perfectă în această perioadă.

Evitați consumul de alcool, inclusiv bere, deoarece sporește deshidratarea, nu este recomandat să consumați cafea și nici băuturi cu conținut ridicat de cofeină sau zahăr.

Totodată, specialiștii din sănătate îndeamnă să țineți cont și de câteva recomandări pentru locuințe: închideți ferestrele expuse la soare în orele de caniculă, acoperiți-le cu jaluzele și/sau draperii; reglați climatizorul astfel încât temperatura din încăpere să fie cu 5 grade mai mică decât cea de afară; nu utilizați ventilatoarele dacă temperatura aerului depășește 32 de grade Celsius; igienizați zilnic locuința și aerisiți frecvent încăperile; deconectați sau reduceți intensitatea luminii artificiale şi deconectați de la rețea aparatele electrocasnice de care nu aveți strictă nevoie.

Menționăm că, Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis cod galben și cod portocaliu de caniculă, valabile în întreaga țară în perioada 6 - 8 iulie. Potrivit meteorologilor, în perioada menționată, temperatura maximă a aerului va atinge valori de +38°C.

De asemenea, până pe 10 iulie, R. Moldova se află și sub cod galben de pericol de incendiu. Potrivit meteorologilor, pericolul excepțional de incendii cu caracter natural se menține din cauza temperaturilor ridicate și a deficitului de precipitații.

Cod galben și portocaliu de caniculă în R. Moldova. Avertizarea va fi valabilă de pe 6 până pe 8 iulie
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis cod galben și cod portocaliu de caniculă, valabile în întreaga țară în perioada 6 - 8 iulie. Potrivit meteorologilor, în perioada menționată, temperatura maximă a aerului va atinge valori de +38°C. Codul galben de caniculă a fost emis pentru data de…