Expoziție dedicată evenimentelor din 7 aprilie. Maia Sandu: „Ziua va rămâne în istorie ca un simbol al rezistenței”
Președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj dedicat evenimentelor din 7 aprilie 2009. Șefa statului spune că ziua va rămâne în istoria noastră ca un simbol al rezistenței, al curajului și al puterii unui popor care vrea să fie liber. Totodată, acesta a anunțat că Președinția găzduiește o expoziție dedicată evenimentelor de acum 15 ani.
„7 aprilie 2009 va rămâne mereu ca o rană neînchisă a consecințelor unui regim autoritar, care își pune în închisoare tinerii ce gândesc liber, care vrea să guverneze prin frică și care se teme de propriii cetățeni. (...) Democrația înseamnă, de fapt, să credem în puterea noastră de a ne crea soarta. Iar atunci când ne este călcat în picioare acest drept, să ne ridicăm împotriva răului. Tinerii care s-au ridicat pe 7 aprilie 2009 au suferit din cauza violenței și terorii unui regim ce-și trata cetățenii ca pe dușmani. Tinerii au trăit, cu siguranță, și dezamăgiri, dar nimeni nu a reușit să le distrugă demnitatea și forța morală de a înfrunta nedreptatea. Și, inclusiv datorită lor, azi nu trăim într-un stat închis, unde oamenilor le este frică să gândească și să vorbească liber.Azi Republica Moldova rămâne a fi un stat democratic, unde drepturile sunt respectate și puterea este în mâinile poporului”, a declarat președinta.
Totodată, duminică, între orele 10:00 - 14:00, sunt așteptați la o lecție deschisă de istorie prezentată în holul Președinției de Igor Cașu, istoric și director al Agenției Naționale a Arhivelor, iar în perioada 8 - 14 aprilie, ușile Președinției vor fi deschise între orele 17:00 și 19:00, de luni până vineri, iar sâmbătă și duminica – între 12:00 și 14:00 pentru cei care vor să vadă expoziția.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Astăzi se împlinesc 15 ani de la tragicele evenimente din 7 aprilie 2009, care au marcat pentru totdeauna istoria R. Moldova. Pe 6 aprilie, mii de tineri, dornici de schimbare, au ieșit la proteste, pentru a-și manifesta dezacordul față de rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie, când Partidul Comuniștilor din R. Moldova (PCRM) a câștigat aproape 50% din voturi, obținând astfel a treia oară consecutiv majoritatea în Legislativ. Manifestațiile pașnice au degenerat a doua zi în acțiuni violente.
În contextul în care manualele de istorie din țara noastră tac sau prezintă informații vagi despre acele evenimente, ziar.md a cutreierat centrul Chișinăului și a aflat ce cunosc tinerii despre 7 aprilie.