Exporturile de vinuri moldovenești în Uniunea Europeană au crescut cu 36%

Exporturile de vinuri moldovenești în Uniunea Europeană au crescut cu 36%
Imagine simbol. Sursa foto: Shutterstock

Exporturile de vin au crescut anul trecut cu 18% în volum și 24% în valoare, comparativ cu anul 2022. Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Uniunea Europeană rămâne cea mai mare piață pentru vinurile moldovenești, fiind înregistrată o creștere valorică de 36%.

Concomitent, o majorare semnificativă a exporturilor vinurilor din R. Moldova se atestă și în SUA, fiind înregistrată o majorare de 84% în valoare. Prețul mediu de export pentru vinurile „liniștite” îmbuteliate a crescut cu 9%, ajungând la 1.70 USD/sticla. Japonia se remarcă cu cel mai mare preț mediu de 3.29 USD/sticlă la vinul îmbuteliat.

„În anul 2023, s-a reușit și crearea unui vin de calitate superioară, ghidat de tehnologia inteligenței artificiale în toate etapele de producție - de la recoltare la fermentare, tratare, crearea cupajelor, designul etichetelor și comunicare”, remarcă MAIA, făcând trimitere la informațiile prezentate în cadrul Conferinței Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV)  „Strategii de creștere a pieței și perspective strategice pentru vinul Moldovei”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Recent, s-a întreprins un nou pas pentru industria vitivinicolă: deschiderea unui oficiu în Tokyo, responsabil de promovarea Vinului Moldovei pe piața asiatică.

„De asemenea, anticipăm prima noastră participare la expoziția Vinitaly din Verona, în perioada următoare, unde avem privilegiul de a fi oaspeți de onoare la standul Italiei, un moment de mare importanță pentru noi”, a declarat ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea.

De menționat că, în luna iunie, Chișinăul va găzdui a 14-a reuniune a Grupului de Lucru Consultativ de Experți Regionali din Europa de Sud-Est. Potrivit ministrului Bolea, aceasta este o platformă valoroasă pentru schimbul de experiență și bune practici în domeniul vitivinicol.