Exportul de mere moldovenești către România a crescut de aproape trei ori. Peste Prut au ajuns circa 1.250 de tone
Frații de peste Prut consumă tot mai multe mere moldovenești. Conform datelor prezentate de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, în septembrie curent, R. Moldova a livrat în România de aproape trei ori mai multe mere decât în perioada similară a anului trecut.
Astfel, dacă în septembrie 2023 în România au ajuns 451 de tone de mere, în septembrie 2024, cantitatea exportată a crescut până la 1.247 de tone.
„Sezonul de comercializare a merelor, din roada 2024, se așteaptă a fi unul pozitiv. (...) Chiar dacă seceta a afectat recolta de mere din regiune, livezile moderne din R. Moldova, echipate cu plase antigrindină și sisteme de irigare, au reușit să mențină o cantitate de mere pentru export, similară cu cea din roada anului 2023”, a precizat Moldova Fruct.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Totodată, exportatorii își consolidează poziția pe piețele noi, descoperite recent. Potrivit asociației, prețurile de comercializare se atestă a fi pozitive, inclusiv, pentru procesarea merelor.
Amintim că, în sezonul 2023-2024, R. Moldova a livrat 133 de mii de tone de mere în peste de 30 de țări ale lumii. Pe mesele europenilor au ajuns 22 de mii de tone de fructe, principala destinație fiind România, cu o cotă de 90% din exportul total către UE.
Potrivit datelor statistice prezentate anterior de expertul economic Veaceslav Ioniță, în anul 2023, în R. Moldova erau 43,1 mii de hectare de livezi de mere în rod. 12,8 mii dintre acestea erau gestionate de către întreprinderi agricole, 26,7 mii de hectare - de către gospodăriile țărănești, iar alte 3,6 mii de hectare - de către populație.