Experți: Sistemul radar pe care R. Moldova îl va cumpăra din Franța - necesitate vitală pentru apărarea națională

Experți: Sistemul radar pe care R. Moldova îl va cumpăra din Franța - necesitate vitală pentru apărarea națională
Sursa foto: defenseromania.ro

Sistemul radar pe care R. Moldova îl va cumpăra din Franța este o necesitate vitală pentru apărarea națională, a declarat pentru Radio Chișinău expertul în politici de securitate, Andrei Curăraru. Comentatorul Ion Tăbîrță a menționat că „valoarea acestui radar este că noi vom ști din propria informație ce se întâmplă în spațiul nostru aerian”, chiar dacă nu este un sistem de apărare capabil să doboare vreo rachetă ce va intra în spațiul aerian al țării noastre.

R. Moldova singură nu își poate garanta securitatea și trebuie să fie integrată în arhitectura de securitate europeană. Totodată noi trebuie să înțelegem că incidente de genul căderilor de resturi de rachete pe teritoriul nostru se vor repeta, de aceea, este nevoie de un astfel de radar, consideră expertul în politici de securitate Andrei Curăraru:

Cu acest radar ni se oferă și suport logistic și suport operațional pentru un sistem modern de depistare timpurie a unor amenințări, ca și exemplu – căderea unor rachete și a unor drone. Ground Master 200 este un radar destul de performat de rază medie, care poate rapid să stabilească și să mențină controlul asupra unor ținte pentru perioade lungi. Acest radar este o necesitate vitală pentru apărarea R. Moldova, pentru că oferă în primul rând un pic de independență, pentru că până acum noi contam mai mult pe sprijinul vecinilor”, a declarat Andrei Curăraru pentru Radio Chișinău.

Comentatorul Ion Tăbîrță a subliniat în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău că radarul este un sistem de supraveghere aerian de rază medie și capacitățile acestuia permit foarte bine să acopere teritoriul național, însă pe lângă aceasta, R. Moldova are nevoie și de un sistem consistent de apărare aerian:

Plus valoarea acestui radar este că noi vom ști din propria informație ce se întâmplă în spațiul nostru aerian. Noi până acum știam ce se întâmplă având anumite acorduri de colaborare pe acest domeniu, fie cu România sau Ucraina. Totuși, noi trebuie să înțelegem și să facem o distincție clară în faptul că nu trebuie să facem confuzia acestui radar cu un sistem de monitorizare consistent de apărare. Radarul ne va ajuta să monitorizăm și să știm ce se întâmplă, dar nu este acel sistem de apărare care să doboare vreo rachetă. Însă oricum, acest sistem de monitorizare este foarte esențial pentru o mai bună gestionare a spațiului nostru european. Procurarea acestui sistem de monitorizare aerian este primul pas în a ne securiza în spațiul aerian, iar în următoarea etapă de ce să nu procurăm chiar și un sistem de apărare aerian”, a spus Ion Tăbîrță.

R. Moldova va achiziționa de la compania franceză „THALES” un radar de supraveghere aeriană GM 200.

GM 200 are o autonomie de peste 24 de ore, rază medie de acțiune și poate fi operat de doi militari, potrivit DefenseRomania.

În versiune maritimă radarul poate identifica inclusiv nave rapide mici.

Radarul poate identifica inclusiv drone și e combat proven în Orientul Mijlociu unde a trecut testul reprezentat de pericolul generat de sistemele UAV și rachetele de croazieră.

Thales precizează că marele anvantaj al GM 200 e că deși pe piață există numeroase sisteme radar care pot detecta la o rază mare de acțiune, acestea au probleme în detectarea dronelor mici și a rachetelor rapide, ceea ce reprezintă o componentă esențială a sistemelor de apărare.