Expert: În zece ani, suprafețele cu plantații de viță de vie gestionate de către populație au scăzut de 2,5 ori

Expert: În zece ani, suprafețele cu plantații de viță de vie gestionate de către populație au scăzut de 2,5 ori
Sursa foto: botanistii.ro

Suprafețele cu plantații de viță de vie aflate în gestiunea întreprinderilor agricole cresc, în timp ce cele gestionate de către populație au scăzut de 2,5 ori în 10 ani, susține Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Potrivit expertului, recordul plantațiilor de viță de vie din țară a fost în anul 1980, atunci când au fost 256 de mii hectare, dintre care 229 de mii ha - gestionate de către întreprinderile agricole, iar 27 de mii ha - populație.

Anul trecut, erau 115 mii ha cu plantații, dintre care 25,9 mii hectare - gestionate de către întreprinderile agricole, iar 89 de mii hectare - populație. Cele mai multe plantații sunt în raionul Cahul – 11,8%; urmat de UTA Găgăuzia – 8,9%; raionul Hâncești – 8,6%; raionul Călărași – 5,7% etc.

Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram

Ce ține de producția soiurilor tehnice de struguri, expertul spune că sectorul individual produce 70%, iar populația nu mai domină piața, această pondere fiind deținută de fermieri.

Analistul economic a analizat și regiunile R. Moldova cu cea mai mare producție de vinuri, în baza producției pentru ultimii 5 ani, iar municipiul Chișinău deține o cotă de 25,9%; urmat de UTA Găgăuzia – 19,2%; raionul Cantemir – 11,5%. Totodată, exportul de vin în 2023 a fost de 138 de milioane de dolari, iar cel al produselor alcoolice - 232,5 milioane de dolari.

Anul trecut, cele mai multe vinuri moldovenești au fost exportate în România - 24,4%; urmată de Belarus – 17,7%; Georgia – 7,3%; Cehia – 6,4%; Polonia – 6,3%.