Expert: Economiile nete ale populației înregistrează o ușoară creștere

Expert: Economiile nete ale populației înregistrează o ușoară creștere
Sursa foto: BNM

Economiile nete ale populației sunt estimate în acest an la 29,1 miliarde de lei, în crește cu peste 10 miliarde de lei față de anul trecut, potrivit expertului Veaceslav Ioniță. Astfel, spune expertul, în acest an avem o ușoară creștere a înclinației spre economii din partea populației, după criza din 2021, când oamenii nu au făcut economii și chiar și-au retras din bănci banii pe care îi aveau ca să-și rezolve problemele.

„În acest an, 2023, estimăm că veniturile populației vor fi de circa 215 miliarde lei. Câți din acești bani oamenii îi vor economisi? Recordul a fost în 2012, când 6,2% din banii câștigați de moldovenii au fost depuși sub formă de economii în instituțiile bancare. Dar, oamenii au economii și acasă, dar și sub formă de împrumuturi la rude și prieteni. În 2021, oamenii, din cauza crizei, nu doar că nu au făcut economii, dar și banii pe care îi aveau în bănci i-au retras ca să-și rezolve problemele. În acest an, avem o ușoară creștere a inclinației spre economii din partea populației”, a declarat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, de vineri, 27 octombrie.

Potrivit expertului, economiile nete ale populației înseamnă toate depozitele cetățenilor R. Moldova din bănci minus toate creditele pe care le-au luat tot ei la bănci, la instituțiile financiare nebancare, precum: companiile de leasing, de microfinanțare, asociațiile de economii și împrumut.

„La noi economiile nete au atins un record în 2020, de 27,4 miliarde de lei. După, s-au prăbușit la 18,5 miliarde de lei în trimestru I din 2022. 2021 este anul când moldovenii s-au împrumutat fără precedent. S-au luat credite noi de câte un miliard și jumătate de lei în fiecare lună. În 2022 am avut o stabilizare și a fost legată de criză, de intervenția BNM pe piața financiară, care a stimulat economiile și a descurajat creditarea. În trimestrul II din 2023 economiile populației au fost de 30 de miliarde de lei. În trimestrul III avem o schimbare de tendință. Populația a început să se împrumute din ce în ce mai activ, iar economiile lor au cunoscut o ușoară descreștere”, declară Ioniță.

În prezent, potrivit expertului, moldovenii au drept depozite aproape 64 de miliarde de lei, dar credite de circa 35 de miliarde de lei, atât de la instituțiile bancare cât și nebancare. Astfel, economiile nete ale populației în trimestrul III din acest an sunt estimate la 29,1 miliarde de lei.