„Există riscul creșterii prețului la zahăr”. Producătorii de sfeclă ar putea beneficia de subvenții
Producătorii de sfeclă de zahăr din R. Moldova ar putea beneficia de subvenții per hectar pentru acoperirea costurilor de producție, în contextul impactului secetei asupra recoltei din acest an. Despre acest lucru a anunțat Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, după vizita ministrului Vladimir Bolea la fabrica de zahăr din Drochia.
Ministrul Vladimir Bolea s-a întâlnit, pe septembrie, cu agricultorii care cultivă sfeclă de zahăr din raioanele Ocnița, Dondușeni, Râșcani, Drochia, precum și cu reprezentanții fabricii de zahăr din Drochia.
În cadrul întrevederii, fermierii au descris dificultățile cu care se confruntă, cum ar fi impactul secetei asupra recoltei, lipsa accesului la irigare și costurile înalte ale cultivării și procesării sfeclei de zahăr. Ministrul Bolea a promis că autoritățile vor oferi suport pentru această ramură strategică a agriculturii.
„Am promis că propunerile fermierilor vor fi analizate și integrate în strategia ministerului pentru dezvoltarea sustenabilă a agriculturii și industriei alimentare. Astfel, va fi elaborat un program de dezvoltare a culturii sfeclei de zahăr, iar odată cu modificarea modelului de subvenționare, aceasta ramura strategica ar putea beneficia de subvenții per hectar”, promite ministrul Agriculturii.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
La sfârșitul lunii august, compania moldo-germană Südzucker Moldova, cel mai mare producător de zahăr din R. Moldova, anunța că se confruntă cu o situație dificilă, întrucât 60% din recolta totală a sfeclei de zahăr din acest an este compromisă din cauza secetei. Potrivit Ministerului Agriculturii, acest lucru poate duce la creșterea prețului la zahăr, afectând astfel nu doar fermierii, ci și consumatorii.
În acest an, prețul de achiziție pentru o tonă de zahăr, conform contractelor agricole, este de aproximativ 1000 de lei per tonă, iar pierderile estimate pentru fermieri se ridică la peste 200 de milioane de lei.
Potrivit ministerului Agriculturii, Asociația producătorilor de sfeclă de zahăr urmează să prezinte o viziune privind perspectiva ramurii și soluțiile pentru redresarea domeniului.