Executivul alocă un milion de lei pentru recepționarea și distribuirea motorinei donate de România
Executivul a aprobat miercuri alocarea unui milion de lei pentru recepționarea și distribuirea motorinei din România, donată fermierilor moldoveni, afectați de seceta din vara anului 2022.
„Ne propunem ca în cel mai scurt timp această cantitate de motorină să fie importată pe teritoriul R. Moldova și distribuită beneficiarilor”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, în cadrul ședinței de Guvern din 17 ianuarie.
Proiectul prevede alocarea mijloacelor financiare din Fondul de Rezervă al Guvernului către Agenția Rezerve Materiale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne - autoritate desemnată responsabilă de recepționarea, transportarea, depozitarea, păstrarea și evidența motorinei.
Banii alocați vor fi folosiți pentru cheltuielile ce țin de: servicii de broker vamal; recepționarea și evaluarea calității și cantității; depozitarea, păstrarea, încărcarea și eliberarea motorinei; transbordarea vagoanelor-cisternă cu motorină în punctul feroviar de trecere a frontierei de stat și lucrările de manevrare a acestora pe calea ferată a R. Moldova până la punctul de destinație; descărcarea motorinei din vagoanele cisternă și pomparea ei în rezervorul de primire
Cum s-a ajuns la această situație?
În noiembrie 2022, Consiliul Asociației „Forța Fermierilor” a propus o adresare către România pentru a obține un ajutor umanitar sub formă de motorină, destinat agricultorilor afectați de seceta din vara anului 2022.
Guvernul R. Moldova a trimis demersul oficial către Guvernul României abia în februarie 2023, iar în iulie 2023, Cabinetul de miniștri de la București a aprobat decizia prin care s-a angajat să ofere fermierilor moldoveni 4.000 de tone de motorină, însă procesul a fost tergiversat.
Acum două săptămâni, responsabilii din cadrul Agenției Rezerve Materiale declarau că „statul nu are unde să depoziteze motorina, iar companiile petroliere evită să se implice”.
Pe 2 ianuarie curent, Asociația „Forța Fermierilor” a cerut de la autorități explicații privind cauzele reținerii, invocând faptul că mulți dintre agricultorii care au depus cereri pentru a primi motorină „se află în starea financiară dezastruoasă și aceasta motorină este ultima lor speranță”.