Examenele pentru absolvenții de gimnaziu. Ce spune Perciun despre promovabilitatea mică la unele școli
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a declarat joi, 18 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, că rata de promovabilitate a examenului de absolvire a treptei gimnaziale, în unele raioane, a scăzut, de la 100% la 64%-92%. Mai mult, ministrul Dan Perciun spune că există instituții în care peste 70 % din elevi nu au susținut examenele, deși în anii precedenți, toți elevii aceleiași instituții treceau examenele. Ministrul susține că urmează să fie analizate care sunt cauzele promovabilității mici.
„La nivel național avem în acest an o descreștere a ratei de promovare: la examenul de matematică – de la 99% anul trecut, la 95%, la limba română – de la 98,8% anul trecut la 98,2%, la istorie – de la 99,7% rata de promovabilitate în 2023 la 98,8%”, a declarat ministrul Educației, Dan Perciun.
Despre promovabilitatea scăzută ministrul Educației a spus că „în spatele acestor cifre sunt copii care nu au primit tot suportul necesar pe parcursul celor nouă ani”.
„La nivel național s-ar părea ca această descreștere, în special la matematică, nu este una foarte pronunțată, dar în spatele acestor cifre sunt copii care nu au primit tot suportul necesar pe parcursul celor nouă ani pentru ca să poată face față unui examen care, de principiu, în așteptarea noastră, ar fi trebuit să fie o rată de promovabilitate de sută la sutăˮ, a spus ministrul.
Cele mai mici rate de promovare la disciplina matematica din sesiunea curentă au fost înregistrate în raioanele Cimișlia (64%), Cantemir (68%), Drochia (73%).
Totodată, ministrul Educației a mai spus că, în premieră, în perioada 19-23 august, se va desfășura probă adițională a examenelor de absolvire a treptei gimnaziale, pentru a oferi elevilor o a treia șansă de promovare.
Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram
Dan Perciun a mai declarat că în anul viitor, cu suportul Băncii Mondiale, șase mii de elevi de clasa a 9-a vor avea acces la ore suplimentare gratuite de matematica. Este vorba despre copii defavorizați, care au cea mai mare probabilitate de a întâmpina dificultăți în susținerea examenului.
În acest an, circa 30 000 de elevi au susținut examenele naționale de absolvire a gimnaziului în perioada 3-13 iunie.