Ex-preşedintele PPCD, Iurie Roșca, a fost condamnat la șase ani de închisoare cu executare
Fostul vicepremier al R. Moldova și ex-președintele Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD), Iurie Roșca, a fost condamnat la șase ani de închisoare, pentru săvârșirea traficului de influență. Roșca își va ispăși pedeapsa într-un penitenciar de tip semiînchis. Sentința a fost pronunțată astăzi, 2 august, de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.
Inițial, informația a fost confirmată pentru N4 de către avocatul lui Roșca, Iulian Rusanovschi. La scurt timp, pe canalul de Telegram al lui Iurie Roșca a fost publicată sentința de condamnare a fostului politician, precum și o secvență video cu momentul în care aceasta a fost pronunțată.
De menționat că instanța a dispus și confiscarea a 227.000 de dolari din contul lui Iurie Roșca, în folosul statului a sumei. Banii urmează să fie convertiți în monedă națională conform cursului din data executării sentinței. Totodată, se menține sechestrul aplicat asupra bunurilor lui Roșca.
Până la rămânerea definitivă a sentinței, fostului PPCD-ist i s-a interzis să părăsească teritoriul R. Moldova, după care urmează a fi luat sub strajă.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Potrivit Procuraturii Anticorupție (PA), instituția a inițiat urmărirea penală în martie 2017, în baza unui denunț. Urmărirea penală a durat 1 an și 3 luni, iar judecarea cauzei a durat mai bine de 5 ani. În tot acest timp, Iurie Roșca a pledat nevinovat.
„Conform investigațiilor, în decembrie 2009, inculpatul, deținând funcția de viceprim-ministru al R. Moldova, a solicitat pentru sine o sumă de un milion de euro de la administratorul unei persoane juridice. În schimbul banilor, acesta a promis că va influența președintele Curții Supreme de Justiție pentru a asigura admiterea recursului depus de o companie împotriva hotărârii Curții de Apel Economice, recurs care fusese depus de denunțător.
Ulterior, atât în luna decembrie 2009, cât și în martie 2011, inculpatul a primit de la denunțător două tranșe din suma solicitată, respectiv 117.000 dolari SUA și 110.000 dolari SUA (suma totală fiind echivalentul de peste 2,7 milioane de lei)”, menționează PA.
N4 notează că Rusanovschi a declarat că sentința a fost una absurdă, în condițiile în care procurorii ceruseră patru ani privațiune de libertate. Avocatul a precizat că sentința va fi contestată la Curtea de Apel.
Cine este Iurie Roșca?
De profesie jurnalist, Iurie Roșca și-a început cariera de politician la sfârșitul anilor 80, notează portalul Stopfals.md. Atunci, acesta figura pe listele Grupului de inițiativă al Mișcării Democrație din Republica Moldova, transformat în anul 1989 în Frontul Popular Creștin Democrat.
Ulterior, Iurie Roșca a fost ales în fruntea formațiunii, redenumită zece ani mai târziu Partidul Popular Creștin Democrat (PPCD). Pe listele acestui partid, Roșca a fost ales deputat în Parlament între anii 1994 și 2009. A deținut două mandate de vicepreședinte al Parlamentului între 1998 și 2001 și în perioada 2005-2009.
După ce a chemat oamenii în stradă la proteste împotriva comuniștilor și a lui Voronin în mod special, în aprilie 2005, Iurie Roșca și formațiunea condusă de acesta a votat pentru alegerea lui Vladimir Voronin în funcția de Președinte al R. Moldova, gest criticat de o bună parte din electoratul PPCD. În iunie - septembrie 2009, acesta a deținut funcția de viceprim-ministru în Guvernul Greceanîi.
În ultimii ani, acesta s-a remarcat prin promovarea diferitor teorii ale conspirației și falsuri, mai ales la începutul pandemiei COVID-19. Iurie Roșca mai este cunoscut pentru propagarea discursurilor de ură împotriva minorităților sexuale, a filantropilor George Soros, Bill Gates, dar și contra NATO, UE și SUA.
De menționat că, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, Iurie Roșca - șef neoficial al Sputnik Moldova (interzis în februarie 2022) a promovat în mod activ retorica Moscovei.