Etnicii români din Ucraina vor avea mai multe drepturi. Rada de la Kiev a adoptat legea minorităților naționale

Etnicii români din Ucraina vor avea mai multe drepturi. Rada de la Kiev a adoptat legea minorităților naționale
Sursa foto: Podul.ro

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat legea minorităţilor naţionale, care oferă mai multe drepturi românilor, maghiarilor, polonezilor, tătarilor și bulgarilor din țara vecină. Printre acestea se numără deschiderea librăriilor specializate și furnizarea gratuită a manualelor în limba minorităților, informează agenția Unian.

Adoptarea legii a fost una dintre cerințele pentru începerea negocierilor privind aderarea la UE.

Documentul definește statutul minorităților naționale și, totodată, legitimează utilizarea limbilor acestora în publicitate, în cadrul diferitelor evenimente, în mass-media, în comunicarea cu autoritățile publice și multe alte circumstanțe, în care până acum era permisă doar folosirea limbii ucrainene.

Astfel, în Legislația Ucrainei este introdus conceptul de librărie specializată, înființată pentru implementarea drepturilor minorităților naționale. Acesta este un magazin specializat, creat pentru a răspunde necesităților și intereselor persoanelor care aparțin minorităților naționale.

Totodată, statul ucrainean se angajează să garanteze furnizarea gratuită a manualelor (inclusiv electronice) pentru elevii care aparțin minorităților naționale, precum și personalului didactic.

Pe lângă faptul că locuitorii așezărilor populate de minoritățile naționale pot solicita furnizarea de informații topografice și comunicarea cu autoritățile publice în limba maternă, distribuirea reclamei interioare și exterioare - precum și publicitatea în mediile audio și audiovizuale - urmează a fi dublată în limbile minorităților naționale.

Procedura de stabilire a listei și a listei așezărilor în care locuiesc în mod tradițional persoanele aparținând minorităților naționale sau în care aceste persoane constituie o parte semnificativă a populației sunt aprobate de guvernul de la Kiev. Unica excepție sunt etnicii ruși, în cazul cărora nu vor fi aplicate mai multe prevederi ale respectivei legi.

Amintim că fosta ministră a Educației din Ucraina, Hanna Novosad, anunța în 2019 că şcolile minorităţilor naţionale, care vorbesc într-o limbă a Uniunii Europene, vor trece la predarea în limba ucraineană din septembrie 2023, lucru care s-a și întâmplat în acest an. În cazul școlilor cu predare în limba română, singura disciplină care urma să fie predată în limba maternă era limba şi literatura română.

Cu toate acestea, Ucraina a limitat învățământul în limbile minoritare, inclusiv româna, de la 1 ianuarie 2021 - mult mai devreme decât data anunțată de Novosad.

Potrivit Radio Europa Liberă, până în 2020, limbile minorităților naționale au putut fi predate până în clasa a cincea, dar de la 1 ianuarie 2021, practic întreaga școlarizare, începând cu clasa I, a trecut integral în limba ucraineană. Învățământul în limbile minorităţilor a rămas disponibil doar în grădiniţe şi, parțial, în unele şcoli primare.