Energocom este la „etapa finală” de procurare a gaze naturale, suficiente pentru perioada rece 2023 – 2024

Energocom este la „etapa finală” de procurare a gaze naturale, suficiente pentru perioada rece 2023 – 2024
Sursa foto: Mikhail Ilin / Unsplash

Compania Energocom anunță că a cumpărat, în perioada 4 septembrie – 5 octombrie 2023, aproximativ 280 de milioane de metri cubi de gaze naturale de la șapte companii. Membrul consiliului de administrare al companiei de stat, Alexandr Slusari, a declarat pe 6 octombrie, într-o postare pe rețelele de socializare, că Energocom a făcut suficiente rezerve de gaze naturale, care vor ajunge până în luna aprilie 2024.

„Energocom este la etapa finală de procurare a cantităților necesare de gaze, care vor fi suficiente pentru perioada noiembrie 2023 – martie 2024. În opinia mea, aceste cantități vor fi suficiente și pentru aprilie 2024”, a scris Slusari pe rețelel de socializare.

Potrivit lui Alexandr Slusari, prețurile de cumpărare „sunt similare cu cele de vară și sunt aproape de două ori mai mici decât oferta de la Gazprom pentru ultimul trimestru 2023”.

Energocom a anunțat, într-un comunicat emis pe 6 octombrie, că a cumpărat, în perioada 4 septembrie – 5 octombrie 2023, aproximativ 280 de milioane de metri cubi de gaze naturale de la șapte companii, prețul mediu fiind de 420 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Ulterior, la acest preț se vor adăuga cheltuieli de transportare către depozit, injectare, depozitare, extragerea și transportarea către R. Moldova, atunci când va fi nevoie de aceste gaze.

„În perioada 04.09.2023 – 05.10.2023, Energocom a achiziționat aproximativ 3 milioane MWh de gaze naturale (aproximativ 280 mln. m3) de la 7 companii diferite la 3 puncte de livrare diferite. Prețul mediu ponderat a fost de 35,77 EUR/MWh (circa 420 USD/1000 m3). La acest preț se vor adăuga cheltuieli de transportare către depozit, injectare, depozitare, extragerea și transportarea către Moldova, atunci când va fi nevoie de aceste gaze”, anunță SA Energocom.

Achizițiile s-au făcut din contul creditului oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), utilizând în totalitate tranșa de diversificare în mărime de 100 milioane de euro (ciclul 2 de utilizare).

„În cadrul acordului cu BERD, pe durata ultimei luni, au fost organizate 30 runde de licitație, iar procurările s-au făcut când prețul pe piețele internaționale a fost favorabil. În acest volum intră și cele circa 100 mln. m3 cumpărate la începutul lunii septembrie de la compania grecească DEPA”, potrivit Energocom.

Astfel, în total, compania declară că a reușit să procure stocuri de peste 500 milioane m3 și va continua să achiziționeze noi volume de gaze naturale în intenția de a acoperi integral consumul pentru perioada rece.

În prezent, pentru un metru cub de gaze naturale, consumatorul achită 16.73 lei, fără TVA sau 18.06 lei cu TVA.

După cum au declarat anterior autoritățile, gazele consumate de malul drept sunt cumpărate de compania de stat Energocom de pe bursele internaționale. Cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, livrate de Gazprom ajung în stânga Nistrului, la centrala de la Cuciurgan, de la care malul drept cumpără peste 80% din necesarul de energie electrică.