Emmanuel Macron nu exclude trimiterea de trupe occidentale în Ucraina

Emmanuel Macron nu exclude trimiterea de trupe occidentale în Ucraina
Sursa foto: Reuters

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat luni, 26 februarie, după o întâlnire cu mai mulți șefi de stat la Palatul Elysee, crearea unei coaliții pentru a oferi sprijin de urgență Ucrainei. El a promis armatei ucrainene aprovizionarea cu rachete și bombe cu rază medie și lungă de acțiune și n-a exclus posibilitatea ca trupe occidentale să fie trimise în Ucraina, scrie CNN și AFP.

„Nu există astăzi un consens pentru a trimite în mod oficial, asumat și aprobat, trupe terestre. Dar în dinamică, nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga acest război”, a explicat președintele francez la finalul unei conferințe internaționale în sprijinul Ucrainei găzduită la Paris.

Conferința de ajutor pentru Ucraina a reunit reprezentanți ai celor 27 de țări membre ale UE, inclusiv 21 de șefi de stat și de guvern. În urma conferinței de la Paris, mai multe țări europene, printre care și Franța, sunt de acord cu achiziționarea de către UE de muniție produsă în afara Europei pentru a sprijini în continuare efortul de război al Ucrainei.

S-a decis „crearea unei coaliții pentru lovituri la distanță și, prin urmare, rachete și bombe cu rază medie și lungă de acțiune”, a anunțat Emmanuel Macron la încheierea conferinței.

Emmanuel Macron a enumerat cinci „categorii de acțiuni” asupra cărora există consens:

  • apărarea cibernetică;
  • co-producția de arme, capacități militare și muniții în Ucraina;
  • apărarea țărilor direct amenințate de ofensiva din Ucraina, precum R. Moldova;
  • capacitatea de a sprijini Ucraina la granița cu Belarus cu forțe nelimitare:
  • operațiuni de deminare.
„Suntem convinși că înfrângerea Rusiei este esențială pentru securitatea și stabilitatea în Europa”, a subliniat șeful statului francez.

Mai multe țări, printre care Franța, Germania, Italia, Marea Britanie sau Canada, au semnat acorduri bilaterale de securitate cu Kievul în ultimele săptămâni, dar UE, care a oferit ajutor militar în valoare de 28 de miliarde de euro de la începutul războiului, se luptă să își respecte angajamentele, în special în ceea ce privește obuzele.