Elveția va investi peste două miliarde de lei în proiecte de dezvoltare a R. Moldova

Elveția va investi în următorii patru ani 104 milioane de franci elvețieni (2,1 miliarde de lei) în dezvoltarea R. Moldova. Programul de Cooperare al Elveției în R. Moldova pentru perioada 2025-2028 a fost lansat la Chișinău pe 10 aprilie.
Programul de cooperare va contribui la îmbunătățirea bunăstării populației din R. Moldova și se concentrează pe trei domenii prioritare:
- Guvernare și coeziune socială, cu un buget de 30 milioane de franci elvețieni. Proiectele din acest domeniu sprijină democrația, statul de drept și angajamentul civic pentru a promova o societate incluzivă și stabilă.
- Dezvoltare economică și rezistență, cu un buget de 35,5 milioane de franci elvețieni. Intervențiile din acest domeniu se concentrează pe îmbunătățirea competențelor și promovarea oportunităților de angajare, sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii și a fermierilor locali afectați de războiul din Ucraina, precum și pe promovarea capacității economice a femeilor și a integrării refugiaților din Ucraina pe piața muncii din R. Moldova.
- Sănătate și servicii publice locale, cu un buget de 36,5 milioane de franci elvețieni. Intervențiile din acest domeniu vizează îmbunătățirea calității și accesibilității serviciilor de sănătate și a serviciilor publice locale de bază, cum ar fi alimentarea cu apă și gestionarea deșeurilor solide
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Pe lângă aceste domenii prioritare, Elveția continuă să sprijine inițiativele culturale și proiectele societății civile prin Programul de Granturi Mici, cu un buget de 2 milioane de franci elvețieni.
În cadrul Programului de cooperare anterior, pentru perioada 2018-2024, Elveția a alocat peste 133 de milioane de franci elvețieni în trei domenii principale de intervenție: sănătate, guvernanță locală, precum și dezvoltare economică și ocuparea forței de muncă. În plus, a oferit ajutor umanitar și răspunsuri la multiple crize cu care se confruntă R. Moldova, cum ar fi pandemia de COVID-19, crizele energetice și afluxul de refugiați.