Unde pot fi raportate cazurile problematice din Chișinău în urma ploilor. Ceban: Am fi fost mai pregătiți dacă ar fi fost făcute la timp atenționările

Unde pot fi raportate cazurile problematice din Chișinău în urma ploilor. Ceban: Am fi fost mai pregătiți dacă ar fi fost făcute la timp atenționările
Sursa foto: Facebook/Ion Ceban

Aproape 200 de angajați din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) sunt antrenați la lichidarea consecințelor în urma ploilor torențiale înregistrate pe teritoriul țării, marți seara, 25 iulie. Nordul și centrul țării sunt cele mai afectate, conform primelor estimări.

Primăria Chișinău a anunțat că serviciile municipale se află pe teren pentru a înlătura consecințele furtunii puternice de marți seara.

Potrivit cifrelor oficiale, la Dispeceratul Central Municipal au fost raportate pe parcursul nopții trecute 18 cazuri de căderi de arbori (peste firele electrice, peste carosabil și peste automobile), iar miercuri dimineața (06:00-08:00) au fost enunțate încă 7 adrese.

Echipele de muncitori ai ÎM „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” au intervenit pe parcursul nopții pentru înlăturarea consecințelor furtunii.

Cetățenii orașului sunt îndemnați să raporteze cazurile problematice în urma vântului puternic din 25 iulie, la Dispeceratul Central Municipal, tel. (022) 22-22-67 sau (022) 22-26-04”, a anunțat Primăria Chișinău.

Ceban: Am fi fost mai pregătiți dacă ar fi fost făcute la timp atenționările

(...) Seara și noaptea trecută a fost una grea atât pentru regiile Primăriei Chișinău, cât și pentru multe instituții ale statului, cum ar fi IGSU, deoarece vijelia a afectat și a lăsat fără energie electrică multe localități din centrul și nordul țării. Repet, am fi fost mai pregătiți cu toții dacă ar fi fost făcute la timp atenționările de rigoare din partea Serviciului Hidrometeorologic de Stat. Între timp, îndemn lumea să fie precaută în continuare”, este mesajul primarului Capitalei, Ion Ceban.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției (IGP), ploi torențiale și vânt puternic s-au înregistrat în Capitală și în nordul țării - raioanele Edineț, Glodeni, Dondușeni, Râșcani, Ocnița, Fălești, Drochia și municipiul Bălți.

„Cele mai multe intervenții au avut loc în municipiul Edineț și în orașul Cupcini. Aici, salvatorii au efectuat lucrări de defrișarea copacilor doborâți și deblocarea drumurilor. (...) La data de 26 iulie, către ora 06:00, au rămas deconectate parțial de la energia electrică 76 localități din raioanele Drochia, Dondușeni, Soroca, Rîșcani, Edineț”, a comunicat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Primarul de Edineț, Constantin Cojocaru, a precizat că,  din cauza furtunii de aseară, Centrul multifuncțional și Secția de înmatriculare a transportului și calificare a conducătorilor auto din or. Edineț au fost deconectate de la energia electrică, ceea ce face imposibilă activitatea acestora la moment.

Autoritățile întreprind toate măsurile necesare pentru a remedia situația. Despre reluarea activității subdiviziunilor ASP din or. Edineț. Vă vom informa suplimentar. Vă mulțumim pentru înțelegere”, a spus edilul.

Rafalele puternice de vânt și ploi torențiale au smuls foi de ardezie de pe acoperișurile mai multor case și clădiri. Numeroase trasee au fost blocate din cauza arborilor doborâți de vânt.