„Ecourile răsună și la noi”. Mesajele conducerii R. Moldova la trei ani de război în Ucraina

„Ecourile răsună și la noi”. Mesajele conducerii R. Moldova la trei ani de război în Ucraina
Colaj ziar.md

Președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și speakerul Igor Grosu au venit cu mesaje în contextul împlinirii a trei ani de la declanșarea invaziei ruse pe scară largă în Ucraina - trei ani de suferință, dar și de curaj. Conducerea R. Moldova a reiterat că este și va continua să fie alături de țara vecină, mulțumind poporului ucrainean pentru rezistență și vitejie.

Într-un mesaj video, șefa statului a amintim despre faptul că ecourile războiului răsună și în R. Moldova.

„Trei ani. Trei ani de când un război nemilos încearcă să zdrobească libertatea unui popor și să semene frică în inimile noastre. Trei ani în care zi de zi case, spitale, școli și biserici din Ucraina sunt distruse, familii sunt sfâșiate iar copiii sunt lipsiți de copilărie. Trei ani de suferință, dar și de curaj nemăsurat.

Ecourile acestui război răsună și la noi. Am văzut drone și fragmente de rachete căzute lângă satele noastre. Am simțit neliniștea nopților tulburate de bombardamente. Dar Moldova a demonstrat ca este puternică. În fața fricii am rămas uniți. În fața nesiguranței am ales solidaritatea. Am deschis ușa celor care fug din calea războiului. Am împărțit din puținul pe care îl aveam fără ezitare.

Astăzi știm că liniștea noastră depinde de curajul Ucrainei, dar și de hotărârea noastră. Trebuie să ne protejăm pacea și libertatea de cei care vor să ne vadă slabi și divizați. De cei care ne șantajează cu întuneric și frig sau încearcă să ne cumpere voturile cu bani murdari.

Acest război a schimbat multe lucruri, dar ceea ce nu a schimbat este dorința noastră de a trăi în siguranță, într-o țară care să poată privi înainte cu încredere.

Moldova a ales calea dreaptă, a libertății, solidarității și păcii. Și așa vom merge mai departe, construind împreună un viitor sigur și prosper pentru toți cetățenii noștri în marea familie europeană”, a transmis Maia Sandu.

La rândul său, prim-ministrul Dorin Recean a reiterat că Ucraina are nevoie de o pace justă.

„Trei ani de război nedrept. Trei ani de suferință. Trei ani de rezistență împotriva agresiunii nejustificate a Rusiei.

În trei ani, un copil învață să meargă, o familie își construiește o casă, un tânăr își croiește un drum în viață. Dar în trei ani de invazie rusă, milioane de ucraineni au pierdut tot: vieți distruse, copii despărțiți de părinți, orașe întregi rase de pe hartă și multă suferință.

În tot acest timp, moldovenii au fost curajoși și solidari cu Ucraina. Noi știm ce înseamnă să fim uniți - pentru pace, libertate și o viață în care copiii noștri să nu cunoască frica. Moldova este și rămâne alături de Ucraina pentru libertate, democrație și valorile care ne definesc viitorul european. Pace justă pentru Ucraina”, a scris șeful Cabinetului de miniștri.

Un mesaj similar a transmis și președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu.

„De trei ani, zi de zi, Ucraina luptă cu vitejie, demnitate pentru democrație, libertate, suveranitate și pace. De trei ani de zile, ucrainenii mor, fiind uciși de ruși, pentru că nu vor să-și cedeze țara și pentru că sunt patrioți.

Suntem martorii unui război nedrept, martorii a trei ani de invazie ilegală, imorală, am tot dreptul să spun criminală a rusiei și asta pentru că un individ cu ambiții de putere nemăsurate vrea să instaureze în Ucraina „ruskyi mir” și să refacă un imperiu.

Pentru aceasta este gata să omoare nu doar soldați, dar și femei, copii și bătrâni, doar pentru faptul că aceștia vorbesc o altă limbă, au o altă cultură sau pur și simplu vor să fie ucraineni. Sună cunoscut, nu? El refuză Ucrainei și ucrainenilor dreptul de a exista și este gata să-i distrugă fizic pe cei care se opun. Cu toții înțelegem, că dacă îi reușește, nu se va opri la Ucraina, va refuza și dreptul nostru la existență, dreptul statelor baltice, Poloniei, României și altor state din fosta sferă de influență sovietică. Deja o face prin războiul hibrid dus în Europa unde atacă democrațiile, implicându-se grosolan în alegeri. Am simțit-o noi și România în noiembrie, a simțit-o Georgia, Serbia.

Mulțumesc, dragi ucraineni, pentru rezistență, pentru că luptați, pentru că iubiți Ucraina. Moldova va fi alături de Ucraina cât timp va fi nevoie.

Glorie tuturor eroilor căzuți pentru apărarea democrației, libertăților și valorilor occidentale comune, de care noi cu toții ne bucurăm!”, a declarat șeful Legislativului de la Chișinău.

Amintim că pe 24 februarie 2022, la ora 04:45, Federația Rusă a atacat Ucraina cu sute de mii de soldații și mii de unități de tehnică militară, atacul cel mai mare asupra unei țări europene de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Potrivit liderului rus, mișcarea sa a fost necesară pentru a proteja interesele de securitate ale Rusiei și pentru a „proteja” vorbitorii de limbă rusă din Ucraina, în special pe cei din Donbas (regiunile Lugansk și Donețk).

Kievul și aliații săi au denunțat mișcarea sa ca fiind un act de agresiune neprovocat. Ucrainenii au văzut-o ca pe o încercare a Moscovei de a le distruge suveranitatea și identitatea națională.

Conform datelor furnizate de Misiunea Națiunilor Unite de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina, peste 12.654 de civili au fost uciși, iar alți peste 29.392 au fost răniți începând cu 24 februarie 2022.

La mijlocul lui februarie 2025, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu pentru NBC că peste 46.000 de soldați ucraineni au fost uciși pe câmpul de luptă, 380.000 - răniți, iar alte zeci de mii - dispăruți sau luați în captivitate.

Rusia nu a furnizat date despre numărul soldaților uciși. În cadrul unei colaborări, BBC Rusia și Mediazona au identificat numele a peste 90.000 de soldați ruși despre care estimează că au fost uciși până în ianuarie 2025. Armata ucraineană susține că numărul acestora ar fi mult mai mare - 854.000 de morți.