Echipa „Sirius” din R. Moldova s-a clasat pe locul doi la competiția internațională de robotică din Grecia

Echipa „Sirius” din R. Moldova s-a clasat pe locul doi la competiția internațională de robotică din Grecia
Sursa foto: Ministerul Educației și Cercetării

Echipa R. Moldova s-a clasat pe locul II la categoria Proiect de Inovație în cadrul competiției FIRST LEGO League Open International Championship 2025. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 2 - 4 mai, în Grecia, și a reunit 50 de echipe din întreaga lume.

Elevii moldoveni au concurat alături de cei din Grecia, Germania, Estonia, Italia, Coreea de Sud, Japonia, Spania, SUA, Elveția, Ungaria, Belgia, Noua Zeelandă, Vietnam, Kazahstan, România, Canada, Austria, Irlanda, Slovacia, Croația și Franța.

Țara noastră a fost reprezentată de echipa Sirius, de la Liceul de Limbi Moderne și Tehnologii Informaționale „Socrate” din municipiul Chișinău - campioana competiției naționale FIRST LEGO League Challenge Moldova 2025.

În cadrul competiției din Grecia, echipa a prezentat juriul o soluție tehnologică originală și sustenabilă, în concordanță cu tema ediției din acest an — „SUBMERGED”, care vizează protejarea și conservarea ecosistemelor marine și oceanice.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Soluția dezvoltată de echipa Sirius pornește de la o problemă reală - capturarea accidentală a animalelor marine în plasele de pescuit. Elevii au creat un prototip de plasă inteligentă, echipată cu senzori de ultimă generație care emit sunete menite să țină la distanță animalele marine, fără a afecta activitatea pescărească.

Inovația a fost validată și apreciată de experți de la Agenția Navală a R. Moldova, șantierul naval VARD din Brăila (România), pescari din Giurgiulești și specialiști în microelectronică.

Evenimentele FIRST LEGO League Challenge Moldova se desfășoară în cadrul Programului Național de studiere a Roboticii Educaționale și sunt organizate de Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”, sub egida Ministerului Educației și Cercetării, Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, cu contribuția guvernelor american, suedez și britanic, și cu sprijinul financiar al companiilor private.