După nouă ani, aurul scitic se întoarce acasă. Olanda returnează Ucrainei colecția de exponate
Olanda returnează Ucrainei aurul scitic din peninsula Crimeea. Despre acest lucru a anunțat Ministerul Culturii și Politicii Informaționale de la Kiev, care a semnat o înțelegere cu Muzeul Allard Pearson, deținut de Universitatea din Amsterdam. Timp de nouă ani, aurul scitic furnizat de patru muzee din Crimeea a fost expus în cadrul expoziției „Crimeea - o insulă de aur în Marea Neagră”, din Olanda.
Elementele muzeale au fost asigurate pe perioada expoziției la o valoare de peste 1 milion de euro, în timp ce partea olandeză a estimat valoarea lor la 10 milioane de euro.
Acestea includeau colecții din aur, bronz și ceramică ale instituțiilor republicane din Crimeea „Muzeul Central din Taurida”, „Rezervația istorică și culturală Kerci”, „Rezervația istorică și culturală Bahcisarai” și Rezervația națională „Hersonesuln Tauric”. În același timp, Muzeul de la Kiev a furnizat 19 exponate.
„Revenirea artefactelor cu o semnificație istorică și culturală deosebită este un proces semnificativ și cu mai multe fațete. Așteptăm cu nerăbdare să returnăm colecțiile, una dintre ele fiind cunoscută sub numele de „aur scitic”, la casa lor din Ucraina”, a declarat ministrul ucrainean Rostislav Karandeev.
Pe această cale, Karandeev și-a exprimat recunoștința față de Muzeul Allard Pearson pentru păstrarea colecțiilor timp de nouă ani, precum și față de decizia Olandei de a nu percepe costuri pentru depozitarea exponatelor muzeale.
Istoria expoziției „Crimeea - o insulă de aur în Marea Neagră”
Expoziția din Olanda a fost deschisă pe 6 februarie 2014 și trebuia să se încheie pe 28 mai 2014. Înainte de 1 iunie al aceluiași an, toate exponatele urmau să fie returnate în Crimeea și la Kiev. Acordul cu Muzeul Allard Pearson mai prevedea că statul ucrainean este proprietarul exponatelor.
După ocuparea Crimeei de către Federația Rusă în martie 2014, Țările de Jos nu au recunoscut suveranitatea Rusiei asupra peninsulei. Astfel, a apărut un conflict juridic cu privire la proprietatea exponatelor expoziției.
Atât Rusia, cât și Ucraina, și-au revendicat drepturile asupra exponatelor. Muzeul Allard Pearson avea obligația de a returna aurul scitic Ministerului Culturii al Ucrainei și muzeelor din Crimeea. Întrucât problema returnării colecției nu a fost rezolvată, expoziția a fost prelungită până în august 2014. Părțile au încercat să rezolve problema în afara instanței, dar nu au ajuns la un acord.
În august 2014, conducerea Muzeului Allard Pearson a anunțat că nu va returna exponatele nici muzeelor din Crimeea, nici Kievului, până disputa legală nu va fi rezolvată. Doar 19 obiecte din colecție au fost returnate Muzeului Comorilor Istorice din Ucraina, în timp ce restul artefactelor au rămas în depozitul Muzeului din Amsterdam.
La nouă ani distanță, la începutul lunii curent, Curtea Supremă a Țărilor de Jos a respins recursul în casație al muzeelor din Crimeea și a decis ca aurul scitic să fie transferat în Ucraina. Verdictul însemna încheierea procedurii privind dreptul de proprietate asupra colecției.