După aproape trei decenii, tarifele pentru prejudiciile silvice vor fi majorate

Guvernul a aprobat astăzi majorarea tarifelor pentru prejudiciile silvice. Potrivit Ministerului Mediului, cuantumul actualelor despăgubiri nu a fost modificat din anul 1996, fapt care a slăbit considerabil capacitatea statului de a preveni și descuraja distrugerea pădurilor.
„Noul regulament acoperă 17 categorii de încălcări care afectează fondul forestier – de la tăieri ilegale și incendieri, până la folosirea neautorizată a terenurilor forestiere – și stabilește despăgubiri proporționale cu gravitatea faptei și cu costurile necesare pentru restabilirea completă a ecosistemului distrus. Prejudiciile sunt exprimate acum în unități convenționale (1 UC = 50 lei)”, precizează responsabilii de la minister.
De exemplu, despăgubirea pentru tăierea ilegală a unui arbore va varia între 1,9 și 44,6 unități convenționale, adică între 95 și 2.230 de lei, în funcție de diametrul tulpinii și tipul pădurii unde crește. Până acum, pentru tăierea a cinci arbori cu diametrul de 26 cm în păduri cu regim special de protecție, despăgubirea era de doar 477 lei. În baza noului regulament, pentru aceeași faptă se va calcula un prejudiciu de 4.775 lei.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
De asemenea, sunt prevăzute amenzi pentru deteriorarea puieților și butașilor din pepiniere și plantații silvice, a fânețelor și pășunilor, folosirea neautorizată a terenurilor din fondul forestier și alte încălcări. În prezent, despăgubirea pentru fiecare arbore vătămat este de circa 21,6 lei. Noul regulament prevede 215 lei – de 10 ori mai mult.
Totodată, au fost stabilite tarife pentru cazuri neprevăzute anterior de legislați. Printre acestea se numără poluarea cu deșeuri și incendiile provocate. Sunt separate clar și prejudiciile, în funcție de factorii care le-au cauzat: fizici, chimici sau biologici (foc, vătămări mecanice etc.).
Fondurile colectate prin aplicarea despăgubirilor vor putea fi direcționate către activități de reîmpădurire, reconstrucție ecologică, achiziționarea de echipamente moderne de monitorizare, susținerea cercetării în domeniul silvic și dezvoltarea unor programe educaționale de conștientizare ecologică în rândul populației.