Două alpiniste și ghizii lor au murit în timp ce se întreceau să stabilească un nou record

Două alpiniste și ghizii lor au murit în timp ce se întreceau să stabilească un nou record
Sursa foto: New York Post

Două  femei care se întreceau pentru a fi primele din Statele Unite ale Americii care au escaladat cei mai înalți 14 munți au murit în timp ce urcau ultimul vârf rămas de pe lista lor, scrie New York Post.

Gina Rzucidlo și Anna Gutu, dar și ghizii lor nepalezi, și-au pierdut viața în avalanșe separate în timp ce urcau pe Muntele Shishapangma din Tibet.

Gutu, în vârstă de 32 de ani, și ghidul ei, Mingmar Sherpa, au fost confirmați morți, în timp ce Rzucidlo, în vârstă de 45 de ani, a fost dată dispărută. Ulterior, cea de-a doua alpinistă și ghidul ei au fost confirmați decedați de către familia ei, într-o postare pe Facebook.

Traseele montane din regiune au fost închise pentru acest sezon din cauza condițiilor de zăpadă periculoase, potrivit familiei Rzucidlo.

Cele două femei au murit în locuri separate de pe același munte, după ce au fost surprinse de două avalanșe diferite – prima s-a produs la 7.600 de metri, cea de-a doua - la 8.000 de metri.

Muntele Shishapangma a fost muntele pe care fiecare trebuia să-l parcurgă pentru a fi prima americană care a urcat pe toate cele 14 vârfuri.

Edurne Pasaban a fost prima femeie care a urcat toate cele 14 vârfuri, iar Kristin Harila, din Norvegia, a finalizat recent provocarea în 92 de zile – învingând record de 189 de zile.

O colegă de alpinism, Uta Ibrahimi, din Kosovo, a spus că s-a întors după prima avalanșă din cauza temerilor pentru siguranța ei, dar Rzucidlo a continuat.

Am văzut prima avalanșă! Am fost îngrozită să înțeleg că avalanșa a ucis trei persoane, inclusiv Ana și Mingnar, care au murit!” a spus alpinista kosovară într-o postare pe Facebook.

Am fost atât de șocată. M-am oprit o oră încercând să înțeleg ce ar trebui să fac... bineînțeles că nu am vrut să urc”, a conchis Uta Ibrahimi.

În total, 52 de alpiniști din Statele Unite, Marea Britanie, România, Albania, Italia, Japonia și Pakistan erau pe traseu în ziua în care s-au produs avalanșele, potrivit Independent.

Muntele Shishapangma este singurul de peste 8.000 de metri înălțime care se află cu totul în Tibet.