DOC/ Plahotniuc, sancționat pentru tentative de destabilizare a R. Moldova, a dat în judecată Consiliul UE

DOC/ Plahotniuc, sancționat pentru tentative de destabilizare a R. Moldova, a dat în judecată Consiliul UE
Sursa foto: noi.md

Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, care la sfârșitul lunii mai a fost sancționat de UE pentru tentative de destabilizare a R. Moldova, a dat în judecată Consiliul Uniunii Europene. El cere anularea deciziei prin care i-au fost impuse restricții, dar și recuperarea cheltuielilor de judecată, scrie zdg.md. Cauza a fost înregistrată pe 9 august, însă a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE pe 25 septembrie 2023.

Mai exact, Vladimir Plahotniuc solicită Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) anularea deciziei Consiliului UE din 30 mai privind măsuri restrictive în vederea acțiunilor de destabilizare a R. Moldova și Regulamentul de punere în aplicare a hotărârii. Avocatul care îi reprezintă interesele lui Plahotniuc în această cauză este Jason Pobjoy.

„În susținerea acțiunii, reclamantul invocă două motive:
Primul motiv – erori vădite de apreciere atunci când a considerat că exista o bază factuală suficient de solidă pentru a constata îndeplinirea criteriilor de înscriere a reclamantului pe lista vizată de articolul 1 din decizia atacată și de articolul 2 din regulamentul atacat.
Al doilea motiv – încălcarea drepturilor recunoscute reclamantului în temeiul articolului 6 coroborat cu articolele 2 și 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, și al articolelor 47 și 48 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene”, se spune în rezumatul publicat în Jurnalul Oficial al UE.

Pe 30 mai 2023, miniștrii de externe ai UE au adoptat o hotărâre prin care Ilan Șor, Gheorghe Cavcaliuc, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc și Igor Chaika au fost sancționați pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a R. Moldova, în baza noului regim de sancțiuni al UE, creat la propunerea ministrului român de externe.

Vladimir Plahotniuc a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care îl conducea, PDM, a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019.