(DOC) Fiul fostului președinte Vladimir Voronin reia de la zero lupta pentru acțiunile pierdute la bancă. Detalii din dosar

(DOC) Fiul fostului președinte Vladimir Voronin reia de la zero lupta pentru acțiunile pierdute la bancă. Detalii din dosar
Sursa foto: TASS

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a restituit instanței de fond cauza în care fiul fostului președinte Vladimir Voronin, Oleg Voronin, contestă decizia Băncii Naționale (BNM), prin care a fost lăsat fără acțiunile Fincombank, în anul 2019, notează Anticorupție.md. Dosarul a fost inițial examinat de Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, după care, invocându-se un conflict de competență, examinarea cauzei a trecut la Curtea de Apel Chișinău.

La 10 ianuarie 2020, Oleg Voronin s-a adresat în instanța de judecată cu acțiune în contencios administrativ împotriva BNM. Fiul fostului președinte solicită anularea integrală a hotărârii BNM, din ianuarie 2019, care a constatat că acesta, împreună cu familia sa, dar și compania ”Avicomagro” SRL, ar fi acționat concertat în raport cu BC ”Banca de Finanțe și Comerț” SA.

Prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, din 17 ianuarie 2023, examinarea cauzei a fost strămutată la Curtea de Apel Chișinău. Ultima a solicitat opinia Curții Supreme de Justiție în ceea ce privește conflictul negativ de competență apărut, iar magistrații instanței supreme au constatat că dosarul urmează să fie examinat de Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani.

La începutul anului 2019, BNM a decis deja să blocheze un grup de acționari ai Fincombank care dețineau 36,1% din capital. Motivul invocat era faptul că aceștia ar acționa concertat, beneficiar fiind Oleg Voronin, care deţinea direct 15,92%, iar împreună cu familia – 23,54% din capitalul băncii comerciale. Alături de grupul Voronin, ar fi acționat concertat şi compania Avicomagro SRL, care deţinea oficial 6,82% din acțiuni. Aceștia au fost obligaţi să-și vândă cotele. Pentru că nu au făcut-o în termenele prevăzute de legislaţie, acțiunile au fost anulate şi emise altele noi, care au fost scoase la vânzare la Bursă.