DOC/ Fără plăți informale în școli. Se propune lichidarea asociațiilor de părinți și aplicarea unui nou mecanism
Asociațiile obștești ale părinților, fundațiile și alte organizații necomerciale ar urma să-și înceteze activitatea sau să-și modifice actele de constituire. Fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat că a înregistrat un proiect de lege care „vine să combată plățile informale în școli”.
„Proiectul vine să introducă un nou mecanism de acumulare și gestionare a banilor extrabugetari, într-un în mod predictibil, voluntar, transparent și, cel mai important, legal”, a declarat deputata Larisa Novac.
Principalele prevederi ale proiectului:
- Se introduce posibilitatea de transfer a 2% din impozitul anual direct către instituțiile de învățământ, ca în cazul organizațiilor neguvernamentale și cultelor religioase.
- Lista instituțiilor de învățământ în drept să participe la desemnarea procentuală se va stabili anual de Agenția Servicii Publice prin coordonare cu Ministerul Educației și Cercetării.
- Se introduce posibilitatea ca persoanele fizice și juridice să sprijine prin donații, granturi și sponsorizări exclusiv dezvoltarea bazei materiale a instituțiilor de învățământ, educația și instruirea elevilor. Aceste acțiuni vor fi derulate în mod direct instituțiilor de învățământ și nu prin intermediul asociațiilor obștești fondate de către părinți.
- Un alt element nou este posibilitatea de a deduce donațiile în beneficiul instituțiilor de învățământ general și profesional tehnic, în cuantum de până la 10% pe an, dintr-un salariu mediu lunar pe economie, prognozat și aprobat de Guvern.
- Toate aceste acumulări vor fi gestionate de instituțiile de învățământ prin intermediul unui cont extrabugetar, conform normelor metodologice aprobate de Ministerul Finanțelor.
- Pentru asigurarea un control riguros a modului de gestionare a donațiilor, granturilor, sponsorizărilor, precum și a mijloacele financiare obținute în urma desemnării procentuale, se propune instituirea unor noi atribuții către Ministerul Educației și Cercetării, de a monitoriza, împreună cu alte autorități responsabile, acest proces.
Se propune ca legea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024.