DOC/ CNA susține că nu are competența de a se expune în privința regimului juridic al premiului oferit Maiei Sandu

DOC/ CNA susține că nu are competența de a se expune în privința regimului juridic al premiului oferit Maiei Sandu
Sursa foto: Dominic Fritz / Facebook

Centrul Național Anticorupție (CNA) susține că nu are competența de a se expune în privința regimului juridic al premiului „Timișoara pentru Valori Europene”, în valoare de 30.000 de euro, care a fost oferit președintei Maia Sandu. Precizarea a fost făcută într-un răspuns oferit la solicitarea Președinției.

„Centrul Național Anticorupție nu are competențe de interpretare a unui act normativ. [...] În acest sens, prezentul răspuns nu ar trebui calificat ca fiind un act de interpretare a normelor ce reglementează regimul juridic al cadourilor”, se menționează în răspunsul Centrului Național Anticorupție.

În această ordine de idei, CNA s-a expus asupra cadrului legal care reglementeazã regimul juridic al cadourilor, constatând că acesta nu este aplicabil în cazul acordării/decernării unor premii.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Prin prisma examinării cadrului legal național care reglementează regimul juridic al cadourilor în R. Moldova, observăm că termenul de „premiu” nu se regăsește în lista termenilor care se circumscriu noțiunii de „cadou” potrivit art. 16 alin.(1) din Legea integrității nr.82/2017. De asemenea, nici Hotărârea Guvernului nr. 1 16/2020, care dezvoltă prevederile legislației cu privire la integritate, nu asimilează un premiu acordat/decernat în mod legal și transparent, și cu o bază legala aprobată în acest scop, regimului juridic al cadourilor”, adaugă CNA.

Potrivit Președinției, șefa statului va decide modul de utilizare a banilor după ce aceștia vor fi transferați.

Premiul primit de Maia Sandu la Timișoara

Pe 13 ianuarie 2024, Maia Sandu a primit premiul „Timișoara pentru Valori Europene”, care „onorează personalități recunoscute pe plan internațional care promovează sau apără valorile europene” și  este însoțit de o recompensă de 30.000 de euro.

După ce în spațiul public au apărut mai multe discuții referitoare la banii pe care urmează să-i primească președinta R. Moldova, Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament, a declarat că legislația R. Moldova nu permite ca șefa statului să accepte un astfel de premiu.

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a reacționat la critica în adresa Maiei Sandu, declarând că cei 30 de mii de euro încă nu au fost virați către președinta R. Moldova și că discuția și atacul pe acest subiect demonstrează „cât de bine a fost aleasă Maia Sandu ca prima laureată a acestui premiu”.

Comentariul Rusiei

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comentat, pe 17 ianuarie, premiul primit de Maia Sandu în România. Zaharova a criticat autoritățile de la Chișinău și pe președinta Maia Sandu pentru că în instituțiile statului moldovenesc sunt numiți oameni de la București, reproșând inclusiv inițiativa de redenumire a unei străzi cu numele Reginei Maria a României.

„Se pare că, pentru promovarea tuturor acestor „valori europene”, M.G. Sandu a primit la Timișoara un premiu de 30.000 de euro. În Moldova, o astfel de politică a autorităților se numește „colonizare hibridă” sub masca integrării europene”, a declarat Zaharova.
Primarul din Timișoara, despre premiul de 30.000 de euro pentru Maia Sandu: „Încă nu am virat acești bani”
Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a reacționat la critica în adresa Maiei Sandu, în contextul premiului „Timișoara pentru Valori Europene”, care este însoțit de o recompensă de 30.000 de euro. Dominic Fritz susține că cei 30 de mii de euro încă nu au fost virați către președinta R. Mol…