Dmitri Medvedev amenință R. Moldova: „Nu te juca fără minte cu istoria, pentru a nu ajunge într-un nou război”
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a amenințat R. Moldova cu soarta Ucrainei, după ce șeful Legislativului, Igor Grosu, declarase săptămâna trecută că autoritățile noastre ar putea recunoaște prin lege foametea din 1946-1947 drept „genocid”.
Dmitri Medvedev, care a fost președinte al Rusiei din 2008 până în 2012, a lăsat să se înțeleagă că țara noastră ar putea să fie pe lista "victimelor"după Ucraina. Reacția lui Medvedev vine în contextul în care șeful Legislativului declarase în cadrul unei emisiuni televizate că parlamentul ar putea recunoaște „genocid” foametea provocată în anii 1946-1947 de către regimul stalinist în R. Moldova.
„În Ucraina, calea de la formalizarea 'basmelor Holodomorului' (n.r.: Holodomor=Marea Foamete*) în 2006 sub forma unei legi corespunzătoare până la crearea în 2014 a primului batalion nazist și, ulterior, a regimentului și brigăzii Azov, a durat mai puțin de 10 ani", a transmis vineri Dmitri Medvedev pe VKontakte.
Potrivit lui Medvedev toate acestea sunt "verigi în același lanț - fascizarea țării și crearea unei atmosfere de ură în societate".
„Și totul vine din „jocurile” cu istoria. Nu ar trebui să te joci cu ea fără minte, pentru a nu ajunge într-un nou război! Sau R. Moldova chiar vrea să împartă soarta Ucrainei”, a scris Medvedev în finalul mesajului.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a afirmat că comemorarea acestei tragedii nu este îndeajuns pentru toată suferința care a fost provocată poporului de către regimul stalinist. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 26 iulie a emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
,,Noi avem așa discuții și nu e îndeajuns să avem acea declarație, să comemorăm acele evenimente tragice, dar sa venim și cu această inițiativă (n.r de a recunoaște „genocid” foametea din 1946-1947). La moment, analizam. Noi am condamnat Holodomorul și alte atrocități organizate deliberat pentru a știrbi, a reduce la tăcere, a nimici intelectualitatea”, a declarat Igor Grosu.
Autoritățile de la Chișinău nu au venit, deocamdată, cu vreo reacție.
Foametea din anii 1946 – 1947 a luat în jur de 300 de mii de vieţi omeneşti. R. Moldova marchează Ziua comemorării victimelor foametei în a treia sâmbătă din aprilie, dată aprobat de Guvern în 2022.