Distribuitorii de servicii media, obligați să plaseze posturile TV „must carry” în primele 20 de poziții din grilă

Distribuitorii de servicii media, obligați să plaseze posturile TV „must carry” în primele 20 de poziții din grilă
Sursa foto: Erik Mclean / Unsplash

Începând cu data de 11 octombrie, distribuitorii de servicii media audiovizuale din țară sunt obligați să plaseze posturile TV din lista „must carry”, a căror retransmisiune este obligatorie, în primele 20 de poziții din grila de programe, anunță Consiliul Audiovizualului (CA).

„Noile modificări la Codul serviciilor media audiovizuale (CSMA) prevăd că posturile de televiziune din lista „must carry”, a căror retransmisiune este obligatorie, vor fi plasate de distribuitorii de servicii media audiovizuale în primele 20 de poziții din grila de programe”, precizează CA.

Lista „must carry” include o serie de programe care trebuie să facă parte, obligatoriu, din grila companiilor de televiziune prin cablu.

Pe 27 ianuarie curent, Consiliul Audiovizualului a aprobat Lista serviciilor media audiovizuale „must carry”, în care se regăsesc nouă posturi de televiziune.

Conform deciziei CA, în această listă sunt incluse cel mult zece servicii de televiziune ale furnizorilor privați naționali, care întrunesc următoarele criterii:

  • se află în lista serviciilor media libere la retransmisiune;
  • au programe locale, inclusiv în primă difuzare, programe în limba română și în orele de maximă audiență, conform cotelor stabilite de CSMA;
  • programelor locale difuzate au cele mai mari durate medii zilnice, în raport cu cele ale altor servicii de televiziune;
  • au cel mai mare volum de programe locale cu caracter informativ, educativ și de divertisment în cadrul aceluiași serviciu media audiovizual.

Din listă mai fac parte posturile de televiziune ale furnizorilor publici din R. Moldova, cele ale serviciului de televiziune al furnizorul public regional - obligatoriu retransmis doar de distribuitorii din UTA Găgăuzia, precum și posturile de televiziune ale furnizorilor publici din alte state, în baza tratatelor și acordurilor semnate.

Amendamentele la CSMA au intrat în vigoare pe 11 septembrie, însă distribuitorii au beneficiat de 30 de zile în care au putut face modificări în grilă, astfel încât să se conformeze noilor prevederi.