Directorul SIS: Rusia întreprinde acțiuni fără precedent pentru a compromite aderarea R. Moldova la UE
Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a intrat în posesia mai multor date care indică faptul că Rusia întreprinde acțiuni fără precedent pentru a compromite aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Despre acest lucru a anunțat directorul SIS, Alexandru Musteața, în cadrul unei conferințe de presă privind evaluarea implicării Federației Ruse în procesele electorale din R. Moldova, în 2024-2025.
„SIS a intrat în posesia mai multor date care indică asupra unui nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de Federația Rusă. Scopul acestora este să compromită aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, să deturneze procesele democratice și să mențină R. Moldova sub sfera sa de influență”, a declarat șeful SIS.
Potrivit lui Musteața, prima etapă a început în 2023, când s-a încercat compromiterea alegerilor locale. Acum, se încearcă realizarea e următoarelor două etape, cu intenția de a influența procesele electorale din acest an.
„Avem informații că se pun în aplicare tentative de a compromite referendumul de integrare europeană, de imixtiune în alegerile prezidențiale precum și de denigrare a instituțiilor și candidaților politici care vor promova aderarea la UE. Următoarea etapă, a treia, planificată pentru 2025, are drept scop controlul asupra Parlamentului R. Moldova, prin accederea în Parlament a partidelor politice aflate sub influența Federației Ruse”, a precizat Alexandru Musteața.
Directorul SIS a menționat că strategia Federației Ruse pentru 2024-2025 include susținerea actorilor politici aflați sub control direct sau indirect al Moscovei, generarea mai multor crize cu magnitudini diferite în domeniile vieții social-politice, precum și realizarea unor atacuri informaționale de amploare.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Conform informațiilor enunțate de Musteața, cel din urmă element presupune utilizarea pe larg a rețelelor de socializare, în special, a canalelor de Telegram și Tik Tok, tentative de a restabili și de a deschide canale TV pentru propagandă și plasarea în public a informațiilor false, dar cu impact mediatic major.
Reieșind din raportul exhaustiv privind evaluarea implicării Rusiei în procesele electorale din Republica Moldova în 2024-2025, protestele vor continua să fie instrumentul utilizat pentru „erodarea progresivă a încrederii în actuala guvernare”. SIS atestă perspective de reluare a protestelor începând cu luna martie curent, acestea urmând să aibă un substrat pro-rus accentuat.
„Potrivit informațiilor se intenționează schimbarea modului de derulare al protestelor, prin cooptarea unor persoane care ar fi „predispuse la o confruntare agresivă cu forțele de ordine și alte acțiuni mai violente”. Nu este exclusă intenţia de organizare a destabilizărilor post alegeri, prin exploatarea narativelor expuse, iar pe acest fundal, un rol important ar urma să-l aibă exponenţii grupării criminale „BULGARU”, prin antrenarea sportivilor, mediilor criminale, foști angajați ai organelor de forţă asociaţi la grupări criminale”, se menționează în raport.
Amintim că, la începutul lunii ianuarie curent, președinta Maia Sandu a declarat, la Timișoara, că „în această primăvară Rusia își va relua încercările de destabilizare” a R. Moldova. Ulterior, SIS a anunțat că a intrat în posesia unor „date ce indică la relansarea campaniilor de dezinformare și manipulare cu scopul de a destabiliza societatea noastră și securitatea regională”.
Anterior, înainte de alegerile locale generale din luna noiembrie a anului trecut, Alexandru Musteața, a prezentat un raport privind „deconspirarea unei rețele masive de influențare a alegerilor” de către reprezentanții „grupului criminal Șor”, aflat în spatele Partidului Șansă, care ar fi cheltuit circa un miliard de lei pentru a corupe alegătorii din R. Moldova, „pentru a trece țara în zona de influență a Federației Ruse”.