„Din motive evidente”. Utilizarea internetului mobil în capitala Rusiei ar putea fi restricționată între 7 și 9 mai

În perioada 7-9 mai, când la Moscova se vor afla mai mulți lideri mondiali, persoanele din capitala rusă s-ar putea confrunta cu restricții la utilizarea internetului mobil. Cu un anunț în acest sens a venit secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov. Reprezentantul Kremlinului le-a cerut cetățenilor să fie înțelegători, facând trimitere la „vecinătatea periculoasă”, transmit RBC și Vedomosti.
„Acestea nu sunt defecțiuni, ci limitări în funcționarea internetului mobil din motive evidente. Și, bineînțeles, trebuie să fim absolut înțelegători în această privință. Noi toți, ca moscoviți, ca locuitori ai orașului, desigur, dorim ca această glorioasă Zi a Victoriei să fie sărbătorită la nivelul cuvenit”, a declarat Dmitri Peskov în timpul unei conferințe de presă.
De asemenea, Peskov a reamintit că Rusia trebuie să ia în calcul „vecinătatea periculoasă”. Întrebat dacă vor exista anumite perioade specifice în care vor fi aplicate restricții la utilizarea internetului, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat că măsurile se vor lua în funcție de necesitate.
Potrivit RBC, pe 5 mai, Sistemul Unic de Stat pentru Prevenirea și Lichidarea Situațiilor Excepționale a notificat despre posibile probleme legate de accesul la internet, în legătură cu asigurarea siguranței evenimentelor festive organizate pe 9 mai.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
În acea zi, cetățenii ruși au raportat întreruperi în funcționarea comunicațiilor mobile și a internetului cu mai mulți operatori, precum și probleme privind funcționarea serviciilor de mesagerie Telegram și WhatsApp (deținute de corporația Meta, recunoscută ca extremistă în Rusia și interzisă).
Conform datelor Downradar, majoritatea sesizărilor au fost raportate de utilizatori Moscova. Atunci, în capitala Rusiei a avut loc o repetiție a componentei aeriene a paradei dedicate celei de-a 80-a aniversări a victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial.
Ulterior, pe 6 mai, primăria Moscovei a avertizat locuitorii cu privire la posibile perturbări ale utilizării internetului mobil în perioada 7-9 mai, în legătură cu asigurarea securității la evenimentele festive. Moscoviții au raportat deja probleme cu activitatea mai multor operatori de telefonie mobilă.
Despre posibile probleme în privința transferurilor și plăților în perioada 7-9 mai a anunțat și Sistemul de Plăți Rapide (FPS). La rândul lor, băncile Sberbank și VTB au anunțat posibile întreruperi în funcționarea dispozitivelor bancare.

Amintim că, pe 28 aprilie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat un nou „armistițiu” pe frontul din Ucraina, cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial. Armistițiul ar urma să intre în vigoare în noaptea de 7 spre 8 mai, la ora 00:00, și să acționeze până în noaptea de 10 spre 11 mai, la ora 00:00.
Kremlinul a notat că „Rusia consideră că partea ucraineană ar trebui să urmeze acest exemplu”. Totuși, în cazul în care Kievul va încălca așa-numitul armistițiu, Forțele Armate ale Federației Ruse s-au angajat să ofere „un răspuns pe măsură și eficient”.
Într-o primă reacție la anunțul lui Vladimir Putin, Volodimir Zelenski denunțase o nouă „încercare de manipulare” a liderului de la Kremlin. Zelenski menționa atunci că încetarea focului trebuie să fie „imediată, completă și necondiționată – pentru cel puțin 30 de zile”. O opinie similară exprimase și ministrul de Externe al Ucrainei, Andrei Sîbiga.
Ulterior, Zelenski a menționat că Ucraina nu poate garanta siguranța liderilor mondiali care vor participa la parada organizată de Ziua Victoriei de la Moscova.
Potrivit consilierului pentru politică externă al Kremlinului, Iuri Ușakov, la evenimentele dedicate celei de-a 80-a aniversări a victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial vor participa reprezentanți din următoarele țări: Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, regiunea separatistă Abhazia, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Burkina Faso, Venezuela, Vietnam, Guineea-Bissau, Egipt, Zimbabwe, China, Congo, Cuba, Laos, Mongolia, Myanmar, Palestina, Serbia, Slovacia, Guineea Ecuatorială, Etiopia și regiunea separatistă Osetia de Sud.
