Din cauza caniculei, R. Moldova a achiziționat energie electrică din România de patru ori mai scumpă
În orele de vârf din ultimele săptămâni (20:00 - 21:00), R. Moldova a achiziționat de pe bursa română energie electrică de patru ori mai scumpă. Furnizorul central de energie electrică de la Chișinău, Energocom, explică acest fenomen prin faptul că temperaturile extreme au dus la o cerere sporită de energie electrică atât pe piața internă, cât și pe cea din România, unde se atestă prețuri-record.
„La acele ore „soarele pleacă la culcare”, respectiv nu putem miza pe energia fotovoltaică. Din cauza valului de căldură nu există producție de energie eoliană peste Prut, iar cea generată de hidrocentrale este sub nivelul normal datorat unui debit de apă mai redus. Respectiv, România importă energie din țările vecine cu care este cuplată”, precizează Energocom.
De exemplu, începând cu data de 1 iulie și până astăzi, prețul electricității achiziționate de Energocom de la Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale din România (OPCOM) pentru orele de vârf a crescut de la circa 200 de euro/ MWh la aproximativ 800 de euro/ MWh.
„Totuși, tendințele de pe bursa română au o pondere redusă în prețul final, energia achiziționată de pe OPCOM acoperind necesarul malului drept al R. Moldova în proporție de 5-8%, și ne referim la prețuri pentru anumite intervale de oră. În context trebuie să menționăm și că recent Energocom a cumpărat de pe aceeași bursă din România energie la prețuri 0 euro/ MWh sau la prețuri cu minus, când s-a atestat un exces de electricitate din surse regenerabile”, se menționează în același comunicat.
La oscilațiile de pe bursa OPCOM se adaugă și costuri majorate pentru rezervarea capacităților, explică specialiștii moldoveni. Odată cu sincronizarea sistemelor electroenergetice din Ucraina și R. Moldova la cel european (martie 2022), pentru a face import de energie din UE, orice operator urmează să rezerve o anumită capacitate care va fi transportată, iar acest lucru se face în urma unor licitații, conform practicilor europene.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
„Din cauza bombardării sistemului electroenergetic ucrainean, de la sfârșitul lunii aprilie - luna mai anul curent, există o cerere mare din partea companiilor ucrainene de a face importuri de energie din România seara și noaptea, inclusiv pe singura interconexiune funcțională între România și R. Moldova, Isaccea-Vulcănești, oferind uneori prețuri speculative. Dacă în perioada 24-30 aprilie prețul pentru rezervarea capacității între orele 17:00-22:00 era de 1 eurocent/ MWh, atunci la 11 mai a ajuns la 60 euro/ MWh, ca să crească pe 7-8 iunie la 100 de euro/MWh, iar la 9 iulie să atingă 200 de euro/MWh. Aceste costuri sunt numai pentru asigurarea transportării”, notează Energocom.
Vinerea trecută, operatorul sistemului de transport al R. Moldova, Moldelectrica, a suspendat transferul de energie din țara noastră în Ucraina, pentru a proteja piața internă.
Astfel, cetățenii sunt îndemnați să consume rațional energia electrică, inclusiv să pornească electrocasnicele de care nu au neapărat nevoie (precum mașina de spălat ș.a.) la prânz, dar nu seara, când este consumul cel mai mare.