Din 1 ianuarie, pedagogii ar urma să primească salarii mai mari cu 15%. Solicitările sindicatelor, auzite parțial

Din 1 ianuarie, pedagogii ar urma să primească salarii mai mari cu 15%. Solicitările sindicatelor, auzite parțial
Sursa foto: Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei

Începând cu 1 ianuarie 2024, salariile cadrelor didactice ar urma să crească cu 15%, anunță Ministerul Educației și Cercetării (MEC). Reacția MEC vine la câteva ore distanță după conferința susținută de Federația Sindicală a Educației și Științei din R. Moldova, în cadrul căreia sindicatele au solicitat majorarea salariilor angajaților cu circa 20% și urgentarea adoptării Legii antiviolență contra cadrelor didactice.

„Ministerul Educației și Cercetării susține și apreciază efortul Sindicatelor de a mobiliza societatea în jurul problemelor cu care se confruntă cadrele didactice. De la 1 ianuarie 2024, Guvernul își propune să crească salariile cadrelor didactice cu 15 %. Valoarea de referință pentru cadrele didactice urmează să se majoreze de la 2.000 la 2.300 de lei”, se arată în nota emisă de MEC.

Totodată, responsabilii instituției au precizat că „majorările salariale pentru profesori sunt mai mari decât cele propuse pentru alte categorii de angajați”.

Miercuri, 29 noiembrie, Federația Sindicală a Educației și Științei din R. Moldova a susținut o conferință de presă privind urgentarea adoptării Legii împotriva violenței cadrelor didactice și necesitatea majorării salariilor angajaților din ramură. Pe parcursul zilei, lucrătorii mai multor instituții educaționale din țară au desfășurat acțiuni de sensibilizare.

Potrivit sindicatelor, în prezent, salariul mediu în educație este sub salariul mediu la nivel național cu circa 20%.

„Nu o singură dată am menționat că nu dorim doar creșteri valorice, dar și creșteri calitative. Creșterea calitativă ar însemna o creștere a salariului care ar face profesia mai atractivă, care i-ar convinge pe cei care poate vor să plece din ramură”, a declarat președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Igor Zubcu

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Altfel, ne vom confrunta cu o criză de profesori, educatori, și acest lucru se va reflecta negativ asupra economiei naționale, nu doar asupra ramurii educației și științei”, a conchis Zubcu

Pe lângă faptul că solicită salarii mai mari, care să le asigure un trai decent, pedagogii vor să fie protejați în fața abuzurilor provenite din partea elevilor și a părinților acestora.

Președinta Consiliului municipal Chișinău al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, Margareta Sîrbu, a menționat că există foarte multe cazuri când cadrele didactice sunt agresate, însă nu se adresează nicăieri, deoarece se tem că nu îi va apăra nimeni.

„E foarte greu de demonstrat ca acel părinte a denigrat sau a încălcat dreptul acelui pedagog, fiindcă mulți profesori au o frica de a se exprima. [...] Dacă ar fi o lege, ar fi foarte mult nu doar în folosul cadrului didactic, dar și a întregii societăți”, a precizat Margareta Sârbu.

La finele lunii octombrie, ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a anunțat că se lucrează la elaborarea unui mecanism de protecție pentru pedagogi. Tot atunci, oficialul a precizat că instituția pe care o conduce negociază cu sindicatele și Ministerul Finanțelor, pentru „a putea răspunde așteptărilor cadrelor didactice în următorul an de zile”.

Cifra privind majorările salariale care vor avea loc începând cu anul 2024 urma să fie prezentată la mijlocul sau spre sfârșitul lunii noiembrie.

Profesorii din țară ar putea beneficia de protecție juridică împotriva violenței. MEC promite și majorări de salariu
Pedagogii din R. Moldova ar putea beneficia de un mecanism de protecție, inclusiv împotriva violenței. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) lucrează în prezentat la elaborarea unui cadru în acest sens. Șeful instituției, Dan Perciun, a anunțat că protecția cadrelor didactice va fi asigurată de c…